Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Sunday, 30 June 2013

Happy Weekend


Ahak...dah lama pula rasanya tak post entry....
Stress menyebabkan takde mood nak tulis pe pe...

Satu satu masalah timbul...dugaan demi dugaan....
Apa yang aku mampu...
YA ALLAH...TABAHKAN LAH DIRIKU DALAM MENGHADAPI DUGAAN MU...AMIN...

Adat dalam dunia biz,sentiasa ada pasang surut..
yang penting sentiasa berusaha dan terus berusaha untuk terus naik....
InsyaAllah....kejayaan akan jadi milikmu jua....

HAPPY WEEKEND!!!


Giveaway Topup Maxis - Peluang Menang Samsung Galaxy S4

Giveaway Top Up Maxis - RM10 x 3 Pemenang
+ Peluang Menang Samsung Galaxy S4 LTE

Hanya Copy-Paste dan Kongsi Banner Peraduan
Tempoh: 28 - 30 Jun 2013

Friday, 28 June 2013

Love Segmen by Farra & Anis


(Sila klik banner untuk join)

Due Date : 3 Julai 2013

Segmen Menang Wang Tunai RM100


(Klik gambar duit di atas untuk sama-sama join)

Due Date : 30 Jun 2013

Big Giveaway by Alyaa Najlaa


KLIK BANNER TO JOIN !!!

Big Giveaway ini dianjurkan oleh Alyaa Najlaa  dan disponsor oleh Kecik , Arif , Areena , Fauzi , Farahin ,
Firzanah , Hafiz , Erry , Atiqa , Husna , Nadia , NK , Myra , Syara , Zahirah , Eymaysyah

1st Mini Giveaway by Mazni & Intan


(Klik banner untuk sama-sama join)

Due Date : 5 Julai 2013

Sunday, 23 June 2013

My First Giveaway In Jun 2013


(Klik banner untuk sama-sama join)

Due Date : 30 Jun 2013



I Love You- Najwa Latiff


Mungkin kita pernah rasa tentang cinta,
Yang takdirnya bukan untuk kita,

Mungkin ini adalah cara meluah cinta,
Tanpa berkata atau berpandang mata,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if i miss you,
Even if i can’t have you ,
You know i’ll always be there for you,

Mungkin aku mencintaimu walaupun engkau tak pernah tahu,
Mungkin aku mencintaimu tanpa lelah atau pun jemu,

Mungkin kita tak bersama di takdirkan,
Tak mengapa asal kau bahagia,

Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu,
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if imiss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.

I’m sorry but i love you..

**************************************


Tadi tengok Najwa Latif nyanyi lagu ni kat 'Nasi Lemak Kopi O',terus aku cari lirik lagu nya....
Ahak...mungkin lagu nih dah lama wujud,cuma aku aje yang baru menyedarinya....

Bila tengok liriknya...Wow...


Mungkin kita tak bersama di takdirkan,

Tak mengapa asal kau bahagia



Segmen Doodle Comel by Fizgraphic


(Klik Banner untuk join)

Nick Name: Kasih Lestari Abadi
Warna Baju : Pink lembut
Warna Tudung : Ungu

Tag :




Mega Giveaway by Cik Hawa

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH

Korang! Jom join Mega Giveaway by Cik Hawa yang julung-julung kali ini. Banyak hadiah lumayan dan menarik menanti anda :D

click banner untuk join.

Mega Giveaway by Cik Hawa ini disponsor oleh Mayini, Deena, Memey, Isamudin Isa, Syauqah, Mastura, Nur Zack, Simple Syara, Adam Faiz, Haida, Nyamuk Terbang, Ifah Dafila, Kaqyonk Fauzi, Mazni, Eymasu, Bubu Lalola, Cikgu Hailmi, Nur Zahirah

Saturday, 22 June 2013

Aneka Laksa

Siapa suka makan laksa? 
Kalau suka sila cubit pp sendiri...hehhee...;)
Bestkan....

Laksa berasal daripada orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu.Gabungan budaya Cna dari Tanah Besar China dengan penduduk tempatan menjadikan laksa hari ini sebahagian daripada identiti makanan orang Malaysia.Laksa dibuat menggunakan beras dan dimakan dengan kuah berasaskan pelbagai rempah ratus serta bahan-bahan seperti bunga kantan,asam keping dan daun kesum,dan paling penting isi ikan segar yang dikisar.


Terdapat pelbagai jenis laksa yang ada pada masa kini....

1.Laksa Pulau Pinang
Mi berasaskan tepung beras.Kuah coklat jingga menggabungkan isi ikan kembung atau ikan parang,daun kesom,asam keping,cil merah,bawang putih,bawang kecil dan bunga kantan.Ulam nya ialah nenas,timun,bawang merah,cili merah,bunga kantan,limau kasturi dan daun pudina.Gandingan wajib petis udang.

2.Laksa Kelantan
Mi nya berasaskan tepung beras.Kuahnya putih berlemak menggabungkan isi ikan kembong,halia,bawang merah,dan serbuk lada putih.Ulamnya pula ialah daun kesum,timun,bunga kantan,kacang panjang dan taugeh.Ianya juga dimakan bersama sambal berasaskan cili padi dan belacan.

3.Laksa Perlis
Mi berasaskan tepung beras dan tepung ubi.Kuah coklat terang menggabungkan isi ikan selayang atau kembong,bunga kantan dan daun kesom selain ulam pucuk gajus,bawang merah,daun selom,timun,cili padi dan telur rebus.

4. Laksa Johor
M spagetti,Kuah coklat kemerahan menggabungkan isi ikan tenggiri,cili kering,serai,bawang putih dan merah,serbuk kari ikan dan santan.Ulam timun,kobis,taugeh,daun kesom,bunga kantan.Gandingan tambahan sambal belacan.

5. Laksa Kedah
Mi nya berasaskan tepung beras.Kuah coklat terang menggabungkan isi ikan kembong,cili kering,bawang merah,asam keping ulam bawang besar,timun,pucuk gajus,cili padi,bunga kantan,limau nipis dan telur rebus.Gandingan tambahan ialah petis udang.

6. Laksa Terengganu
Mi berasaskan tepung beras.Kuah coklat kemerahan atau putih menggabungkan isi ikan selayang,rempah,kerisik bergula,bawang merah,halia,belacan dan santan.Ulam kobis,kacang panjang,taugeh,timun,limau nipis dan bungan kantan.

7. Laksa Sarawak
Mi berasaskan tepung beras.Kuah coklat kemerahan menggabungkan rempah ratus,biji ketumbar,bawang besar,lengkuas,serai,cili kering.Gandingan ayam carik,telur dadar dan udang rebus.

8. Laksa Thailand
Mi berasaskan tepung beras.Kuah jingga kekuningan dan berlemak menggabungkan isi ikan kembong,santan,cili padi,bawang putih dan merah,lengkuas,serai,biji ketumbar,gula melaka,daun limau purut dan asam keping.Ulam daun basil,kacang panjang,timun,pucuk petai,taugeh,pucuk gajus dan jeruk sawi.

9. Laksa Filipina
Mi kuning iaitu campuran tepung gandum dan telur.Kuah kuning menggabungkan ayam panggang,cendawan shitake,cendawan hitam,tepung jagung dan minyak bijan.Ulam kobis dan lobak merah,serta cendawan shitake dan hitam yang direbus,ayam barbeku,bebola ikan dan isi ketam.Gandingan tambahan bawang putih goreng dan cili jeruk.

10. Laksa Indonesia
M berasaskan tepung beras.Kuah kuning dan berlemak menggabungkan isi ikan tenggiri,santan,kunyit tua,bawang besar,lengkuas,serbuk lada putih dan hitam.Ulam daun basil,daun sup,dan cili serta telur rebus dan bawang goreng.

11. Laksa Vietnam
Mi kuey tiaw berasaskan tepung beras.Kuah coklat cair menggabungkan rebusan daging atau ayam bersama tulang,rempah ratus,bawang kecil panggang,halia panggang,bawang putih panggang,serbuk daging atau ayam  dan sos ikan.Ulam daun ketumbar,limau,dan daun bawang.Gandingan tambahan jeruk cili dan bawang putih serta sos ikan.

So,u all suka makan laksa apa ye?

Rambut mahkota wanita

Rambut gugur?
Itu dah jadi masalah biasa yang di alami oleh semua orang di dunia ini....

Now,aku nak kongsi tip untuk dapatkan rambut yang sihat dan cantik disamping menghapuskan masalah keguguran rambut....


Syampu
Selalunya keguguran rambut dikaitkan dengan masalah kulit kepala berminyak.Kulit berminyak juga boleh menyebabkan komplikasi seperti kelemumur,jerawat,dan keradangan kulit.Anda digalakkan mengguna syampu jenis pembersihan mendalam kerana ia dapat menyingkirkan sebum dan minyak berlebihan.Pastikan anda membilas dengan menggunakan air sejuk selepas mencuci rambut.Dengan cara ini ia dapat menutup pori kulit kepala,mengurangkan pengeluaran minyak dan menyimpan nutrien yang diperolehi daripada syampu itu.

Perapi
Fungsi perapi ialah untuk membantu menambahkan kelembapan rambut yang hilang disebabkan syampu menyingkirkan semua yang ada pada rambut dan kulit kepala.Caranya ialah dengan melumurkan perapi pada rambut dan bukannya kulit kepala.

Perangsang pertumbuhan semula rambut
Sumber alam seperti lidah buaya dan santan boleh dijadikan bahan dalam rawatan kecantikkan rambut.Caranya hanya dengan menyapukannya sedikit pada kulit kepala,biarkan selama 15 mint dan bilas dengan air sejuk.Ianya juga boleh dicampur bersama minyak daun rosemarry dan pati bunga lavender kerana tumbuhan-tumbuhan ini juga berfungsi membantu mengalakkan pertumbuhan semula rambut.

Pemakanan
Untuk mendapatkan rambut yang sihat,pemakanan harian perlu lah mengandungi vitamin E dan zat besi.Sebaiknya anda perbanyakkan minum air,kurangkan pengambilan garam dan makanan ringan serta lebihkan sayur-sayuran.Contohnya lobak yang kaya dengan vitamin A yang baik untuk rambut.Buah prun pula padat dengan zat besi sementara oat pula kaya serat dan tinggi kandungan zink,zat besi dan asid lemak omega-6 yang menjadi agen utama dalam pertumbuhan rambut.

Rawatan Kulit Kepala
Jika anda ingin mendapatkan rawatan di salun-salun,anda disarankan mendapatkan rawatan yang menggunakan bahan semula jadi atau organik.Biasanya rawatan yang memberikan haruman pudina pula berkesan kerana ekstrak pudina dapat mengimbangi minyak. 

Sayangi rambut anda!!!

Probiotik dan Si Manja

Menjaga kesihatan anak anda bukannya bermula daripada sejak kelahiran,tetapi ianya bermula sejak tempoh kehamilan lagi,Tahukah para ibu,1500 hari pertama si manja anda adalah tempoh paling penting bagi proses perkembangan mental dan fizikal si manja.Bukan itu sahaja,ketika awal kehamilan lagi,si manja sudah mengalami proses tumbesaran yang sangat pantas.


Usus adalah organ imun terbesar di dalam tubuh.Usus sihat sepatutnya mengandungi 85% bakteria baik yang mana ianya penting untuk menghasilkan antibodi yang berfungsi merangsang melatih dan membantu sistem imun anak mencapai kematangan.

Sejak beberapa hari pertama di dalam rahim lagi,sistem imun si manja sudah mula mengalami perkembangan dan akan terus berlaku sepanjang proses kelahiran,penyusuan serta tumbesaran untuk melindungi daripada bakteria tidak baik.Oleh yang demikian,pendedahan kepada bakteria baik sejak awal kehamilan dapat mengurangkan risiko jangkitan penyakit.

Probiotik adalah mikroorganisma hidup dan bermanfaat jika diambil dalam jumlah mencukupi sebagai sebahagiandaripada makanan kerana ia mampu memberi kesan yang baik bagi membantu dalam perkembangan sistem imun dengan meningkatkan populasi bakteria baik di dalam usus.

Bifidobacteria adalah sejenis probiotik yang membantu si manja melawan bakteria tidak baik di dalam usus mereka.Diet sihat yang seimbang dan disokong penambilan bakteria baik ketika hamil membantu mengalakkan kehadiran bakteria baik di dalam usus si manja.

Probiotik boleh didapati di dalam makanan seperti tempe,dadih,minuman berkultur,miso,soya, dan susu ibu hamil.Amalan pemakanan yang sihat serta seimbang penting demi menjamin tahap pemakanan yang optimum bagi ibu dan anak.Ia boleh disempurnakan dengan pengambilan vitamin dan mineral seperti asid folik,DHA,zat besi dan kalsium.

Asid folik adalah sejenis vitamin B yang membantu perkembangan janin manakala asid docosahexaenoic (DHA) adalah sejenis lemak yang baik.

Oleh itu,para ibu hamil disarankan mengambil nutrien bagi kesihatan dan perkembangan janin secara positif.Pengambilan pemakanan dengan betul sepanjang kehamilan dapat membantu memastikan si manja anda sihat dan sempurna ketika dilahirkan.

Warna,rumah dan anda

Warna mampu mengubah citarasa,mempengaruhi pandangan,menutup ketidaksempurnaan dan mewujudkan suasana serta memberi karakter kepada ruang....


Jom kita selami fungsi ssetiap warna....

Merah...
Warna merah paling sesuai di ruang makan kerana warna merah mampu membangkitkan selera.Selain itu,ianya juga menarik untuk bilik tidur jika ianya digabungkan dengan warna jingga dan kuning.Lebih menarik jika bilik tidur bergandingan dengan pencahayaan lampu kuning yang diyakini menambah suasana romantik.
Tetapi bagi yang sedang berdiet,anda disarankan warnakan tempat maakan anda dengan warna hijau kerana ia memberi ketenangan yang membantu selera makan....

Jingga.....
Jingga ditampilkan sebagai warna dinamik,menyerlah serta memberi tenaga.Jingga yang gelap menghampiri warna perang koko dan jingga yang lebih terang inspirasi daripada karang laut.Ia adalah warna harapan dan paling sesuai dicat untuk penghuni kediaman yang baru pulih daripada sakit.Selain bilik tidur,warna jingga juga sesuai untuk ruang tamu dan ruang makan.

Kuning....
Kuning biasanya dikaitkan dengan kuasa tenaga.Justera,ianya sesuai di ruang tamu dan ruang keluarga kerana banyak aktiviti yang dilakukan di kawasan berkenaan.Namun,sebaiknya kuning dijadikan warna titik tumpu ruang bukannya dicatkan pada seluruh dinding kawasan berkenaan kerana impaknya akan berbeza dan boleh melemaskan.

Ungu...
Ungu sesuai untuk bilik tidur kerana ia sering dikaitkan dengan sikap romantik,misteri dan menakjubkan.

Hijau...
Hijau sesuai untuk bilik tidur tetapi jangan cat keseluruhan ruang dengan warna berkenaan kerana kesannya yang mungkin menggangu waktu tidur...

Biru...
Biru yang lembut seperti biru turqoise dan biru laut sudah tentu memberi makna ketenangan,keharmonian dan kebahagiaan.Selain cantik untuk bilik tidur,ianya juga sesuai untuk ruang tamu dan jangan terlalu terikat dengan kepercayaan bahawa warna ini sesuai untuk lelaki sahaja.Perempuan pun boleh....

Penuhilah hidup anda dengan warna warni....;)

Friday, 21 June 2013

Mid Year Giveaway by Fatin Diana


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Thursday, 20 June 2013

Segmen Topup 3 Hari Bersama AkuBahrain



http://www.akubahrain.com/2013/06/segmen-topup-3-hari-bersama-akubahrain.html


Jom join Segmen Topup dari akubahrain.com kali ke-2
Segmen ini akan berlangsung selama 3 hari sahaja mulai pada jam ini.
TAMAT pada pukul 11.59 malam bertarikh 22 Jun 2013. 

 SYARAT-SYARAT :
(SILA BACA DENGAN TELITI!)

(1) Follow blog akubahrain.com termasuk Google +
(2) Buat entry bertajuk "Segmen Topup 3 Hari Bersama akubahrain"
(3) Wajib Copy dan paste Code html Yang telah  disediakan Oleh akubahrain.com pada entry korang 

Tutorial Copy paste kod html




(4) Wajib klik di sini [jujur] --> SINISINI dan SINI
(5) Letakkan url entry korang di blog ini --> akubahrain.com 


HADIAH : 
Cabutan Bertuah
RM5 x 6

SELAMAT MENYERTAI SEGMEN!

Wednesday, 19 June 2013

Giveaway Kecik-Kecik


(Klik banner untuk join)

Due Date : 27 Jun 2013



Sunday, 16 June 2013

Segmen menang hadiah by ZakieAzid


(Klik Banner untuk join)

Due Date :  22 Jun 2013



Saturday, 15 June 2013

Hanya 10 GA

Aku dah decide....aku hanya join 10 GA yang terkini sahaja...
Setiap GA yang aku join,akan di update di side bar sebelah kanan blog aku nih...


Kenapa hanya 10 GA?

Sebab aku tak mahu blog aku di saratkan dengan GA...

Selamat Berhujung Minggu....

My 3 Series Birthday GIVEAWAY by ApenIdaRiana


(Klik banner untuk join)

Due Date : 28 Jun 2013

Jom Ramai-ramai join!!


Segmen Topup By MHAKIMFAIZ

Segmen Topup By Hakim Faiz
Segmen Topup By Hakim Faiz
Harap korang semua support and join ye. Dilancarkan beberapa hari saja

Hadiah
Topup RM5 x 4 Topup
1. Buat entry yang bertajuk Segmen Topup By Hakim Faiz  . Jangan lupa Follow blog ini

2. Copy code di bawah ni dan paste ke ruangan  Html post korang. Siapa tak reti guna copypaste coding entry, boleh tempek banner dan linkkan ke entry ini. Then,  Publish.
 
 
 
 
 
3. Dah siap? Tinggalkan entry di ruangan komen.
 

Segmen Menang Topup By Fizgraphic


(Klik Banner untuk sama-sama join)

Due Date : Tak pasti lak bila due date....ke aku tak perasan?

Assignjobs oh Assignjobs....Jom ramai-ramai buat duit!!

Nak cari duit lebih untuk raya nanti?
Nak tambah duit poket?

Langkah-langkah yang mudah untuk join dan buat duit....

1. Layari web Assignjobs



2. Tekan 'Sign Up"

3. Isi semua maklumat yang diperlukan...Tekan kedua-dua kotak tick yang diperlukan dan klik sign up

4. Kemudian check email anda....anda akan menerima email untuk tujuan pengesahan seperti di bawah.Sila klik link yang diberikan....


5.Taraaaaaa......Tahniah,anda sudah berjaya mendaftar di Assignjobs. Secara automatik anda layak menerima $2.00



Ayuh....tunggu apa lagi?Jom join assignjobs....

Klik DISINI untuk join Assignjobs...






Friday, 14 June 2013

Hadiah GA #5

First,dan hampir seminggu tak dapat online....
laptop masuk 'hospital'...
Hilang semua dokumen kat dalam tuh...huhuhuuu...
Sabar...ada hikmahnya....

Nak citer,aku menang GA lagi...
Syukur Alhamdulillah....



Alhamdulillah dapat topup RM5....
Thanks pada sponsor...Pemata Hati

Thanks semua....

Saturday, 8 June 2013

Coretan di hari Sabtu

Hari ni aku pergi ambil cermin mata...
Yahoo....dah dapat cermin mata...
Pelik lak aku nih,suka lak bila dapat pakai cermin mata.
Harap dengan adanya cermin mata,sakit kepala ku akan hilang...huhuuh


Biasa biasa aje...takde budget....:(

Bila dah keluar jejalan,aku nih mula ler akan fikir nak cari coolblog....
Kali ni pilihan coolblog aku ialah Premium Coffee + Pearl


Enjoy di hari minggu!....






Friday, 7 June 2013

Hadiah GA #4

Huhuhuuu...baru hari ni ada masa nak update.....
Hari tu ada join GA : 


Ga nih tamat pada 18 Mei 2013....
dan apa yang mengembirakan....MENANG....
Syukur Alhamdulillah....

Ini hadiah kali ke-4 aku menang sejak mula berblogging+join  GA....
Rezeki...rezeki...Alhamdulillah....

Golden Bookmark


Hadiah daripada Saudari Ain Hamdan

Thanks....

Thursday, 6 June 2013

2nd Giveaways Belog Izyan Shamba.


(Klik banner untuk join)

Due Date : 21 Jun 2013


Segmen 3 Hari Bersama Puan Qalesyha

Assalamualaikum


Jemput join segmen ini. Berlangsung 3 hari sahaja !!
Hadiah : Topup RM5 x 10 
Tarikh tamat : 9 Jun 2013 (Ahad) 11 : 59 malam


MiniHoli Giveaway By Ain Mfna


Assalamualaikum ! 
MiniHoli Giveaway By Ain Mfna 

Support By : 
'Ain She'da , Pretty Little Badges  

Due Date : 29 June 2013

Giveaway by Waney Zainuddin - Duit Raya 2013


(Klik pada banner untuk sama-sama join)

Tag:
2 - Nao Mei

Due Date : 6 Julai 2013 @ cukup 100 penyertaan

Jom ramai-ramaikan penyertaan...;)

Peristiwa Israk Mikraj Part 2


Antara peristiwa lain lagi yang berlaku ketika itu ialah:

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. baginda naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia.

1. Langit Pertama: Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam AS. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat hodoh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

2. Langit Kedua: Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa AS dan Nabi Yahya AS.

3. Langit Ketiga: Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS naik langit ketiga, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi Yusuf AS.

4. Langit Keempat: Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS naik langit keempat, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi Idris AS.

5. Langit Kelima: Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS naik langit kelima, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi Harun AS yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

6. Langit Keenam: Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS naik langit kelima, lalu masuk dan bertemu dengan para nabi. Seterusnya bertemu dengan Nabi Musa AS. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

7. Langit Ketujuh: Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS naik, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah AS yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur di hadapan beberapa kaumnya. Nabi Ibrahim AS bersabda, "Engkau akan berjumpa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah umat yang terakhir dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu ‘la haula wa la quwwata illa billah’” Mengikut riwayat lain, Nabi Ibrahim AS bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: ‘suhanallah, walhahamdulillah, wa la ilah illa allah, wallahu akbar, wa la haula wa la quwwata illa billahil ‘aliyyil azim’. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberapa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah SAW dan Malaikat Jibrail AS masuk ke dalam Baitul-Makmur dan mengerjakan solat (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

8. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" pada dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah.Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah SAW dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik pennjaganya.

9. Tangga Kesembilan: Di sini pada pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah SAW. masuk ke dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

10. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah SWT dengan mata kepala baginda, lantas sujud dan bermunajat kepada Allah SWT. Kemudian, Allah SWT memfardhukan solat 50 waktu kepada Rasulullah SAW dan umat Islam.

Selesai munajat, Rasulullah SAW di bawa menemui Nabi Ibrahim AS dan kemudian menemui Nabi Musa AS lalu menyuruh Rasulullah SAW merayu kepada Allah SWT agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah SWT perkenan memfardhukan solat lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

Setelah daripada itu, Rasulullah SAW turun ke langit dunia semula dan seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq untuk pulang ke Makkah Al- Mukarramah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan setiap kali 27 Rejab menjelang tiba. Apa yang lebih penting adalah kita hendaklah menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara sebaliknya. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah SWT dan takut akan kekuasaan-Nya.

Peristiwa Israk Mikraj Part 1


Bulan Rejab memang dinanti-nantikan oleh semua umat Islam.Selain kebaikan berpuasa,peristiwa yang paling agung dalam sejarah Islam ialah peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW.

Tanggal 27 Rejab iaitu setahun sebelum hijrah Rasulullah SAW ke Madinah Al-Munawwarah mencatatkan peristiwa penting dalam kerasulan baginda SAW iaitu perjalanan Israk Mikraj.

Israk Mikraj bermaksud perjalanan Nabi Muhammad SAW pada malam hari dengan menunggang Burak bermula dari Masjid Al-Haram di Makkah Al-Mukarramah ke Masjid Al-Aqsa di Baitul Maqdis,Palestin.
Mikraj pula bermaksud naiknya Nabi Muhammad SAW ke langit dari Masjid Al-Aqsa ke Sidratul Muntaha.

Sepanjang perjalanan Israk itu,Rasulullah SAW ditemani oleh Malaikat Jibrail AS.Antara peristiwa-peristiwa           yang berlaku sepanjang perjalanan itu:

1. Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka,apabila dituai,hasil yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai.Hal ini berlaku berulang-ulang.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

2. Tempat yang berbau harum.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

3. Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang). 

4. Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

5. Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

6. Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

7. Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tetapi ditambah lagi kayu yang lain.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

8. Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan gunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

9. Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

10. Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tetapi sudah terlambat.

11. Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

12. Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya.

 Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah orang yang mensia-siakan umurnya sampai ke hari tua.

13. Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di Masjid Al-Aqsa, Rasulullah SAW turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan seluruh para nabi dan rasul untuk mengerjakan solat dua rakaat.

Selepas itu, Rasulullah SAW terasa dahaga, lalu dibawa Malaikat Jibrail AS dua gelas yang berisi arak dan susu. Baginda memilih susu lalu diminumnya. Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

BERSAMBUNG....PART 2







Monday, 3 June 2013

Murtabak Maggi

Tetiba rasa nak makan murtabak maggi...
Tengok kat dapur ada stok maggi...So apa lagi...layan....

Bahan:
1 bungkus maggi
1 biji bawang (dimayang)
2 biji cili
1 biji telur
sedikit lobak merah

Cara: 
1. Rendam maggi dalam air panas hingga separa lembut dan toskan
2. Selepas tos,masukkan perencah maggi,bawang,cili,lobak merah dan telur ke dalam maggi tersebut dan gaul hingga sebati
3.Panaskan minyak dan goreng.Terpulang pada korang nak masukkan semua sekali gus atau nak buat satu senduk satu senduk....

Nyummy...nyummy....



Anak soleh & genius

Impian semua ibu bapa untuk mendapatkan anak yang soleh dan genius...Ketahuilah semua bahawa untuk mendapatkan semuanya ini hendaklah dididik bermula dari dalam rahim lagi....Tanamlah benih-benih perkembangan positif ketika tempoh kehamilan lagi....


"Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka.Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak-Dato' Dr Hj Fadzillah Khamsah

Perkembangan positif dunia awal bayi atau alam rahim iaitu untuk merangsang janin boleh dilakukan melalui kaedah-kaedah berikut:

1. Sebagai umat Islam,perbanyakkan  menginganti Allah SWT dengan memohon ampun dan taubat,melakukan kebajikan dan meninggalkan segala larangan-Nya.Ibu bapa dituntut memperbanyakkan solat sunat serta mengamalkan puasa sunat pada Isnin dan Khamis.

2.Amalkan membaca Al-Quran.Para ibu  digalakkan untuk kerap membaca surah Al-Fatihah,Al-Inshirah dan juga Aya Kursi.Para bapa pula digalakkan membaca surah berkenaan dan dihembuskan ke perut anda.

Surah Al-Fatihah adalah ibu Al-Quran dimana ianya untuk melapangkan hati dan fikiran.Ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan.Apabila hati sudah terang dan lapang,anak akan mudah menerima pelajaran.Malah setelah anka dilahirkan pun,para ibu boleh meneruskan bacaan berkenaan ketika menyusukannya. Amalan ini diyakini dapat menghasilkan anak yang bijak dan tinggi akhlaknya.

Selain itu,antara surah yang sesuai di baca ketika hamil ialah Surah Al-Fatihah,Yassin,At-Taubah,Yusuf,Luqman,An-Nahl(Ayat 78),Al-Aa'raf(Ayat 189) dan banyak lagi.Dengan membaca surah dan ayat ini,ia dapat memudahkan proses bersalin,mendapat anak yang sihat,sempurna,bijak dan soleh.

3.Pemakanan sihat dengan mengamalkan makanan berkhasiat dan seimbang adalah sangat penting dalam pembinaan otak bayi.Oleh yang demikian,para ibu hendaklah memastikan pemakanan seharian mengandungi karbonhidrat,vitamin,mineral dan paling penting kaya dengan protein.Selain itu,pengambilan minyak ikan Omega amat digalakkan.Ia adalah makanan yang baik untuk perkembangan otak bayi.Malah,kandungan EPA dan DHA yang ada di dalam minyak ikan amat diperlukan untuk perkembangan bayi yang sihat.

4. Para ibu hendaklah memastikan emosi mereka sentiasa tenang agar anak yang bakal dilahirkan selalu riang dan tidak mudah meragam.Keadaan emosi yang tenang akan membantu perkembangan otak yang sihat dan pertumbuhan janin yang seimbang.Banyakkan bersabar dan bersikap positif. 

5.Perdengarkan janin dengan muzik klasik kerana ia diyakini dapat merangsang kecerdasan bayi sejak dalam kandungan.Oleh kerana muzik klasik memiliki pelbagai nada yang harmoni,ia mampu memberi rangsangan berupa gelombang alfa.Gelombang ini berupaya menimbulkan ketenangan dan ketenteraman sehingga anak dapat memberi tumpuan yang lebih terhadap sesuatu perkara.

6. Sentiasalah berbicara dengan bayi sambil mengusap lembut perut.Lahirkan perasaan rindu menanti kelahirannya dengan penuh ikhlas.Kajian mendapati bayi yang mendapat perhatian sejak dalam kandungan jelas kelihatan lebih baik dan tidak banyak meragam berbanding golongan yang tidak mendapat perhatian daripada ibu bapanya.

7. Para ibu juga digalakkan membuat latihan matematik dan membaca bahan-bahan ilmiah kerana amalan ini boleh merangsang perkembangan otak si anak.Jadi,rajin-rajin lah membuat latihan matematik atau soalan-soalan IQ yang menguji minda untuk merangsang perkembangan otak bayi.

All The Best!!!....

Sunday, 2 June 2013

I'm Okay??


Fadhilat dan kebaikkan bacaan Yassin....part 3

Kebaikkan setiap ayat dalam Surah Yassin....


Ayat 1-9 : doa untuk keselamatan diri

Ayat 9 : Doa untuk melindungi diri sama ada lindungi drpd orang jahat spt orang kafir. Kalau nak lindungi rumah daripada pencuri,baca ayat ni dan tiupkan di setiap penjuru rumah. Ia boleh juga melindungi diri drpd dianiayai dan beri perlindungan ketika tidur. Caranya : Baca ayat ini,Surah Al-Fatihah,Surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali dan ayat Kursi.

Ayat 12 : Ayat ini merupakan jantung Surah Yasin dan Rasulullah sangat berharap semua umat Islam menghafal ayat ini.

Ayat 13-35 : Ayat-ayat ini mengisahkan tentang orang-orang yang mati syahid.

Ayat 22-23 : Ayat ini digunakan untuk menjaga aqidah dan boleh juga dijadikan doa untuk hidayah kepada anak-anak kita nanti.

Ayat 29 : Ayat ini boleh dijadikan amalan sebagai pelindung diri untuk mengelakkan diri daripada difitnah dan menjadi mangsa kejahatan mulut orang. ia juga digunakan jika kita merasakan ada orang menfitnah atau menganiayai kita. Lebih afdal jika selepas kita membacanya,kita semburkan ke muka orang tersebut.

Ayat 30 : Untuk memupuk keinsafan. Kita memohon agar dipertemukan dengan Allah dan semoga Allah sentiasa berada di hati.

Ayat 32 : Ayat ini boleh melembutkan dan menginsafkan hati orang lain. Kita sentiasa perlu saling mengingatkan bahawa segalanya datang drpd Allah dan kita merupakan umat nabi Muhammad SAW.

Ayat 33-35 : Elok dijadikan amalan bagi yang suka berkebun dan bercucuk tanam. Insya Allah,tanaman akan menjadi subur.

Ayat 36 : ayat ini menerangkan tentang Sunnatullah iaitu setiap makhluk dan kejadian dijadikan secara berpasang-pasangan. ayat ini elok diamalkan bagi orang yang belum berkahwin dan belum mempunyai jodoh. Caranya : baca ayat ini 7 kali dan tiupdi dalam tadadah tangan serta menyebut "Al-Wadud" sebanyak 3 kali. Kemudian sapukan ke muka.Amalkan setiap pagi.

Ayat 37 : Ayat yang diamalkan untuk menetapkan hati iaitu akidah diri. Doa ini juga boleh menyuburkan semula hati yang kering dengan makanan rohani.

Ayat 38 : Ayat yang mengisahkan bahawa bulan dan matahari juga bersujud kepada Allah SWT

Ayat 39 : Mengusahkan tentang ilmu falak.

Ayat 40 : Merupakan kenyataan bahawa Allah SWT Maha Esa = satu.

Ayat 41 : mengisahkan tentang Nabi Nuh menaiki kapal. Ayat ini elok dibaca ketika menaiki kenderaan

Ayat 44 : Mengisahkan keseronokan hidup di dunia. Ayat ini dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.

Ayat 45-48 : Ayat yang menceritakan tentang kedegilan orang kafir kepada Allah SWT.

Ayat 49 : Ayat yang menceritakan tentang Hari Akhirat dan kehidupannya.

Ayat 50 : menyatakan bahawa semua orang akan dihisap mengikut amalannya.

Ayat 58 : Ayat yang merupakan salam daripada Allah SWT. Jika kita sakit kepala,baca ayat ini dan sapukan ke atas kepala. Ulang sebanyak 3 kali. Jika sakit anggota, hati tidak tenang,baca sebanyak 7 kali dan gosok pada tempat yang sakit.

Ayat 76 : Dibaca untuk tenteramkan diri apabila difitnah,bila sedih,sebak atau kecewa. Caranya : baca sambil urut dada.

Ayat 78-79 : Ayat yang dikhaskan untuk sakit tulang,urat dan badan. Untuk dijadikan doa,baca dari maksud ayat "dia berkata, siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal ia telah hancur?"(Ayat 78 dan 79). Baccalah jika sakit tulang,retak atau patah.

Ayat 82 : Untuk memohon hajat. Baca sebanyak 100 kali pada air dan minum selama 40 hari. ia juga boleh dijadikan penawar.Kita juga boleh melakukan solat Tahajud3 kali berturut2,baca ayat ini pada air 100 kali dan berdoa apa saha yang dihajati.