Assalamualaikum....
Hahahaa...Hari ni KLA tak tahu nak bagi nama apa kat masakan KLA...
Campur itu,campur ini...terus terhasil....
KLA kalau masak suka campur sahaja apa yang terlintas..lepas tu,masak pedas-pedas...Masakan KLA kalau tak pedas memang tak sah ler...;)
Ok...layan resepi KLA yang KLA namakan masakan Ayam Masak Kicap ( Lada Hitam).
Bahan-bahan :
Dada Ayam (potong kecil-kecil)
2 Ulas Bawang Merah (dimayang)
1 Ulas Bawang Putih (dimayang)
4 Cili Padi (dipotong kecil)
1 Sudu Sos Tiram
1 Sudu Kicap Pekat
2 Sudu Sos Lada Hitam
Sedikit Lobak Merah
Sedikit Bebola Ikan
1 Sudu Tepung jagung (Dibancuh dengan air)
Gula
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang merah,bawang putih dan cili padi. Masak sehingga naik bau.
2.Masukkan sos tiram,sos lada hitam,kicap pekat dan sedikit air.Kacau sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan ayam,lobak merah,bebola ikan dan biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung.
5.Bila masakan dah mendidih dan kuah sedikit pekat boleh lah ditutupkan api.
6.Siap untuk dihidang.
Enjoy....Smile.....