Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Wednesday 27 February 2013

Mini GA sempena 2nd Anniversary

Join GA lagih!!...yuhuuu....


Senang aje nak join GA nih...Syarat utama ialah follow blog beliau(Klik di sini)...Ok dah lama follow..;)

Syarat kedua buat entry bertajuk "Mini GA sempena 2nd Anniversary"...ok dah buat

Syarat ketiga...ceritakan kenangan manis anda dengan insan tersayang...emmm terfikir jap nak tulis pasal siapa dan apa...fikir punya fikir...citer pasal geng2 waktu aku belaja degree dulu ler...Geng aku terdiri daripada 5 boy and 4 girl...Perkenalan kami bermula ketika minggu orientasi...Alhamdulillah walaupun kami semua berlainan jurusan,kami berjaya menjadi sahabat seperti sebuah keluarga yang berkongsi segala suka duka...Almaklum ler,masing-masing jauh daripada keluarga,harapkan sahabat2 ni ler itu menolong di waktu susah...Rapatnya kami hinggakan tiada rahsia antara kami tak kira lelaki atau perempuan.
Perasaan sayang yang terbit dalam diri terhadap sahabat2 ku ini membuatkan aku sememangnya merasa mereka inilah 'kenangan manis' aku yang takkan aku lupakan hingga akhir hayat...Thanks sahabat...

Wokeh....itu jer kisah aku...simple but sweet for me...;)

Jom kawan-kawan join Mini GA nih...

p/s:Harap dapat hadiah buku 'Diari seorang diplomat hikmah yang tersembunyi' coz aku sememangnya minat dengan penulisan 'Mawarnafastari"

Tuesday 26 February 2013

Sosej Roll

Dulu aku belajar kat Uitm,adaler satu cafe tu jual sosej roll...
Aku ler pembeli setia sosej roll tuh...
aku suka makan makanan yang boleh cicah sos nih...

Sekarang,bila dah habis belajar...tak jumpa lagi kedai jual sosej roll+jimat buat sendiri...Aku pun belajar buat sendiri ler...senang ajer...


Bahan-bahan:

Roti
Sosej
Telur
Serbuk roti

Cara-cara:
~Tekan roti menjadi nipis (boleh guna gelas untuk tekan roti)
~Bila roti dah nipis,letak sosej dan gulung
~Letak sedikit telur pada hujung roti untuk pastikan roti itu melekat dan tidak terbuka
~Kemudian cicah seluruh roti tersebut dengan telur
~Selepas itu,masukkan roti tersebut dalam serbuk roti...Roti sudah disaluti dengan serbuk roti
~Goreng dengan api sederhana.

Sesuai dimakan dengan sos cili pada waktu minum petang...yummy...yummy

Sunday 24 February 2013

Tomyam Putih

Hari ni aku masak lagi....hari minggu jer aku ada masa nak masak...
Kalau hari kerja aku tak masak dan makan kat rumah coz balik kerja jer dah maghrib..
Apatah lagi sekarang sejak aku makan kolagen rumpai laut nih,aku dah tak makan malam....kolagen rumpai laut kan 100% diet semulajadi...;)

Hari ni aku masak tomyam putih aje...Jom layan resepi tomyam putih cara sendiri...;)


Bahan Utama
1 potong Ayam
4 ekor Sotong
100g Udang

Bahan A
2 Batang Serai (diketuk)
2 cm Lengkuas (dihiris nipis)
2 Liter Air
Kulit Udang

Bahan B
Sedikit kubis
1 batang lobak merah
1 biji Tomato
2 helai Daun Limau Purut (dicarik)
6 biji Cili Padi (diketuk)
1 cawan jus Limau Nipis
1 batang Fishcake
Sedikit Garam

Cara-cara:
~Didih bahan A.Sejukkan dan keluarkan semua kulit udang
~Masukkan semua bahan utama dan bahan B hingga mendidih.
~Sedia dihidangkan....


Cuba ler....yummy...yummy

Thursday 21 February 2013

Blog sunyi + Owner sibuk!!

Dah banyak hari aku tak post apa-apa entry...
Sibuk skit dengan life...nak kena buat itu ler...buat ini ler...
rasa macam robot pun ye...
menyebabkan blog jadi sunyi 
but apa pun itu semua tanggungjawab...

Cuma kata-kata dari aku.....




Saturday 16 February 2013

Sup Ayam

Fuh,dah lama aku tak kongsi resepi...
Hari ni aku nak kongsi resepi sup ayam....
Ahak!sup ayam aje?hahahaa....peduli apa...nak letak jugak...
Tujuan aku kongsi nih bukan apa...untuk simpanan aku jugak...bila takde idea nanti-nanti,aku boleh rujuk pada blog aje...;)
Resepi ni jugak boleh buat panduan buat siapa-siapa yang ingin belajar memasak....simple resepi...:)


Bahan-bahan:

4-5 ketul ayam
2 ulas bawang putih}dihiris halus
3 ulas bawang merah}dihiris halus
1 kuntum bunga lawang
1 bunga cengkih
1 kayu manis
1 biji kentang
1 biji lobak merah (size kecil)
1 inci halia
4 batang cili
Daun sup}dicincang halus
Lada sulah
Sedikit minyak

Cara-cara:

1.Tumis bunga lawang,cengkih,kayu manis,bawang putih,bawang merah,halia sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan ayam,kentang,lobak merah,lada sulah dan cili.Setelah bahan-bahan itu setengah masak,masukkan air ke dalam periuk dan biarkan ianya mendidih.
3.Apabila isi ayam,kentang telah empuk,padamkan api dan tabur daun siap.
4.Siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba!!

Friday 15 February 2013

First giveaway by Heirizalieyana


Wow...join segmen lagi....


Ada pelbagai hadiah yang disediakan oleh para sponsor..
Ahak...aku salah seorang sponsor nya...;)


Jom join ramai-ramai disamping memeriahkan lagi dunia blogging...

Cuti-cuti Terengganu 3

Sememangnya semua orang tahu mengenai keropok lekor Losong kan?....

Pertama sekali aku nak bagitahu 'keropok lekor' dengan 'keropok losong' adalah benda yang sama.
Aku cakap macam nih coz aku ada tengok signboard kedai kat Kelate (kebetulan ada lalu Kelate)

"Disini ada menjual keropok lekor & keropok losong"

Ayat tu menunjukkan ada dua jenis keropok iaitu satu keropok lekor,satu kerepok losong.Setahu aku,dua-dua perkataan itu adalah benda yang sama.Istilah yang betul ialah keropok lekor.

Habis tu keropok losong tu pulak?....Sebenarnya keropok lekor ni banyak wujud di Kampung Losong...So,keropok lekor + Kampung Losong = keropok losong....harap kalian tak keliru...

Tapi sekarang di Terengganu,keropok lekor yang glemer dan hot ialah Keropok Lekor Bukit Tok Beng iaitu terletak di Kampung Bukit Tok Beng,Seberang Takir.

Kedai nya biasa aje...tapi kesedapan keropoknya menyebabkan owner kedai terpaksa menggunakan sistem nombor..Macam kat bank lak...


Ambil no belum tentu boleh dapat....huhuhuuu...so,kalau nak jugak,terpaksa ler pergi ambil no giliran di awal pagi ye untuk elak daripada tertunggu-tunggu no giliran...Kalau lambat datang,boleh menyebabkan anda menunggu 3-4 jam....ada juga yang akan pulang dengan hampa....


Sementara menunggu no giliran dipanggil,cuba ler keenakkan jelly kelapa...hanya RM1.20
 

Selain keropok lekor,keropok segera,sos pencicah dan pelbagai kerepek juga ada dijual di sini


Suasana orang ramai menunggu no giliran.


Oleh kerana terpaksa menunggu no giliran yang lama,aku sarankan sesiapa yang ingin membeli keropok Bukit Tok Beng ini,sebaiknya membuat tempahan awal iaitu sehari sebelum dengan menghubungi no telefon di atas...


Thursday 14 February 2013

Cuti-cuti Terengganu 2

Wokeh!! sambungan Cuti-cuti Terengganu 1 

Yang paling aku suka kat Terengganu ialah lepak-lepak di tepi pantai...
Terengganu ni banyak pantai tapi takde pantai pun di Terengganu yang boleh mandi...
Awas!!! merbahaya!




Inilah aktiviti aku di waktu petang...duduk mengadap laut....
Rasa tenang aje bila pandang pantai yang luas....;)

Kat Terengganu jugak glemer mengenai celup tepung..
Orang Terengganu makan ikan,sotong dengan ratah macam tu aje...tanpa nasi...cicah sos.


Udang celup tepung,Ikan celup tepung,Sotong celup tepung...


Sotong celup tepung yang sedia untuk di makan...nyummy...


Biasanya penjual guna ikan kembung untuk buat ikan celup tepung.

Gerai celup tepung ini boleh didapati di tepi-tepi pantai.
Boleh pilih aje mana-mana gerai cuma hati-hati dengan harga...
Pastikan anda bertanya harga terlebih dahulu sebelum buat keputusan untuk membeli kerana harga setiap item berbeza mengikut size dan musim...


*Sorry...next entry baru ada story kerepok lekor...huhuuhhu