Sunday, 6 January 2013

Asam pedas ikan pari

Wow...dah banyak hari tak post entry...
Busy...busy....Kepala pun dah tuing...tuing...

Tuing...tuing pun siap jugak asam pedas ku...
Suka...suka....


Bahan-bahan

1/2 ekor ikan pari (basuh dengan air asam limau)
15 tangkai cili kering-kisar
1 bawang besar - kisar
3 bawang putih - kisar
sedikit kunyit hidup - kisar
3 batang daun kesum
1 batang bunga kantan
Air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam

Cara-cara:
1.Panaskan minyak dalam periuk
2.Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau
3.Masukkan ikan dan gaul sehingga ikan rata dengan bahan-bahan tumis tadi.
4.Masukkan air asam jawa,garam,bungan kantan dan daun kesum.
5.Tutup api setelah ianya mendidih....

Siap.....yummy....yummy...

8 comments:

  1. Salam petang Ahad...KL... juga salam kenal dari MSP

    Asam pedas ni memang saya suka giler... saya pun cari resepi dari google je... sama je resepinya dengan N3 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan asam pedas!!!....semua resepi sama jer...yang membezakannya ialah cara masak....

      Delete
  2. nampak sedap ^^ saya suka asam pedas..

    ReplyDelete
  3. Tetiba rasa nak makan asam pedas.. ada bunga kantan mmg marveles nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah rase nak makan...baik buat aje...senang je pun!

      Delete
  4. SEDAP NAMPAK IKAN PARI TU...HEHEHEH

    ReplyDelete