Sunday, 24 February 2013

Tomyam Putih

Hari ni aku masak lagi....hari minggu jer aku ada masa nak masak...
Kalau hari kerja aku tak masak dan makan kat rumah coz balik kerja jer dah maghrib..
Apatah lagi sekarang sejak aku makan kolagen rumpai laut nih,aku dah tak makan malam....kolagen rumpai laut kan 100% diet semulajadi...;)

Hari ni aku masak tomyam putih aje...Jom layan resepi tomyam putih cara sendiri...;)


Bahan Utama
1 potong Ayam
4 ekor Sotong
100g Udang

Bahan A
2 Batang Serai (diketuk)
2 cm Lengkuas (dihiris nipis)
2 Liter Air
Kulit Udang

Bahan B
Sedikit kubis
1 batang lobak merah
1 biji Tomato
2 helai Daun Limau Purut (dicarik)
6 biji Cili Padi (diketuk)
1 cawan jus Limau Nipis
1 batang Fishcake
Sedikit Garam

Cara-cara:
~Didih bahan A.Sejukkan dan keluarkan semua kulit udang
~Masukkan semua bahan utama dan bahan B hingga mendidih.
~Sedia dihidangkan....


Cuba ler....yummy...yummy

8 comments:

  1. wah, , tgk entri nieyh. . 6pk mcm sedap,,,dh lma xmkn tomyam nieyh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya masak tomyam pun coz semlm sembang dengan member,dia citer pasal tomyam...tu ari nih terus masak tomyam putih...

      Delete
  2. ohh, ada tambahan lengkuas yer,
    :D okey2 hehe

    ReplyDelete
  3. fu, kalau hirup sup tonyam panas2 mmg best.. yummy..

    ReplyDelete
  4. sedapnyeeeeeeeeeeeeeee
    suke2 ... ;)

    ReplyDelete
  5. baru feeling2 nak tiru resipi balik kerja nnt sekali scroll g bawah, serai xde, tomato habis, daun limau purut xde... ok, next resipi plis kak hehe salam ziarah!

    ReplyDelete