Monday, 8 April 2013

Puding Triffle

Asyik kongsi resepi goreng-goreng aje kan...
Ahak...hari ni nak kongsi resepi puding triffle lak...yummy...yummy

Bahan-bahan:
1 Gulung kek swissroll
250g campuran buah cocktail
250ml Susu Cair
250ml Air
4 Sudu tepung kastard(bancuh dengan 125ml air-bukan yg 250ml air seperti di atas ye)
7 Sudu Gula
90g Serbuk Jely + 400ml air

Cara-cara:
~~Potong kek swissroll dan susun di dalam bekas acuan.Tuangkan sedikit air buah cocktail sehingga kek menjadi lembab.Ketepikan.
~~Masak susu cair,gula,dan 250ml air di atas api sederhana
~~Masukkan bancuhan kastard tadi dan kacau sehingga menjadi likat dan berkilat.
~~Tuang adunan kastard tadi di atas kek dan ratakan.
~~Taburkan buah cocktail ke  atas kastard.
~~Tunggu kastard sejuk dan kemudian masak jelly sehingga larut.
~~Masukkan jelly ke atas taburan buah cocktail tadi.
~~Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sebelum dihidangkan.



(Guna jelly putih (laici),itu tak kan perasan ada jelly atas sekali) 



3 comments: