Sunday, 14 April 2013

Sambal Kerang

Kerang...kerang....
Dulu aku tak suka kerang,tapi lepas aku perlu 'tambah darah'(darah rendah),
terpaksa ler aku belajar makan kerang...
Bila dah belajar,jadi jatuh cinta lak dengan kerang nih...
Biasa kalau beli nasi lemak,aku akan minta lauk sambal kerang....huhuhuuu

Okey!kali ini aku nak kongsi resepi sambal kerang lak...
simple resepi but yummy...


Bahan-bahan:
1 Kg Kerang (rebus dan dibuang kulitnya)
3 Sudu Cili -kisar
5 Ulas Bawang Merah-kisar
3 Ulas Bawang Putih - kisar
1 Inci Halia-kisar
Air asam jawa
1 Bawang besar-potong bulat
Garam
Gula

Cara-cara:

~~Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga pecah minyak.Guna api sederhana dan selalulah kacau.
~~Masukkan air asam jawa dan masak lagi sehingga kuah menjadi pekat.
~~Masukkan bawang besar,kerang,garam dan gula secukup rasa.
~~Didihkan dan kacau sehingga sebati.
~~Sedia dihidangkan....

**Sedap makan bersama nasi lemak...


7 comments: