Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Wednesday, 2 October 2013

Sambal Telur Hancur dan Bubur Nasi

Assalamualaikum....

Dapur....dapur...dapur....
Untuk kali ini,KLA nak kongsi resepi yang amat simple.
Kebetulan KLA tak berapa sihat,so rasa nak makan yang lembut-lembut sahaja.
KLA pun masak lah......


Untuk bubur nasi,KLA masak biasa sahaja iaitu nasi + air + garam

Manakala untuk Sambal telur hancur,resepinya ialah

Bahan: 
1 Biji Telur
1 Biji Bawang Merah - ditumbuk
5 tangkai cili kering - di blend
Garam

Cara :
1. Tumis bawang dan cili kering hingga pecah minyak
2. Masukkan sedikit garam dan gaul.
3.Pecahkan telur di atas tumisan tadi dan gaul supaya dia menjadi hancur seperti dalam gambar.
4.Tutup api dapur bila telur tersebut sudah masak atau menjadi kering.
5.Okeh...siap...

Buat lauk untuk nasi putih okey juga....Selamat mencuba...




9 comments:

  1. Simple..sedap ni. Pembuka selera.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. selalu jugak buat telur hancur ni.tp selalu letak kicap. sedap gak makan dengan nasi putih. Ni kalau tahap malas nak masak yang ni pun boleh...

      Delete
  3. kenapa bnyak update sal bubur ni.. bikin kempunan.. haha saya pun nak bubur jugak.. huhuhuhuh

    ReplyDelete
  4. sedap nih...teringin la plk bila tengok bubur ni..

    ReplyDelete
  5. terliur bila tengok petang2 gini..nyumnyumnyum

    ReplyDelete
  6. terliur pulak tgok bubur huhuhu... biasa zaza mkn dgn ikn bilis goreng atau ikan masin hehe.. letak kicap sikit..potong cili api..perghhh berasap mkn panas2 hehe... telor hancur blom try lagi...nti boleh la cuba!

    ReplyDelete