Saturday, 1 February 2014

Resepi : Kerang air asam

Assalamualaikum...

Rasanya dah lama KLA tak kongsi resepi kan....KLA sibuk,tak sempat nak terjah dapur...;)

Macam biasa,resepi KLA simple simple ajer...

Kerang Air Asam



Bahan :
1 Kg Kerang ( Rebus dan buang kulit)
2 Biji Bawang Besar ( Dihiris halus)
2 Biji Tomato ( Dihiris halus)
10 Biji Cili Padi ( Dihiris halus)
2 Biji Cili Merah ( Dihiris halus)
Air Asam Jawa
Garam
Gula

Cara-cara :
1. Rebus kerang dan ketepikan...Buang kulit setelah sejuk
2. Buatkan air asam.Campurkan sedikit garam dan gula
3.Satukan semua bahan-bahan yang dihiris dan kerang ke dalam air asam...Gaul sebatikan
4.Sedia dimakan....;)



3 comments:

  1. as salam kak,
    hmmmmm terliur pulak bila tgok kerang tu hihihi... sedap!

    ReplyDelete
  2. Wah..senang..nak try la..tq..hehe sdap tu

    ReplyDelete
  3. mm.. sedap rasanya.. belum try recipe

    http://namesherry.com

    ReplyDelete