Monday, 11 November 2013

Resepi : Paprik Seafood

Assalamualaikum....

Jom terjah sesi resepi dapur bersama KLA..
Untuk hari ini,KLA nak kongsi resepi paprik seafood yang KLA masak...

Resepi,Seafood,Paprik Seafood,Kasih,Lestari,Abadi

Bahan-bahan :
-Sotong,Udang
- 3 Ulas Bawang Merah - Dimayang
- 1 Ulas Bawang Putih - Dimayang
- 1 Inci Halia - Dimayang
- 4 Biji Cili Padi - Dihiris
~ 5-6 Tangkai Cili Kering - Dikisar
2 Sudu Sos Tiram
~ 3 Biji Jagung Sayur
~ Lobak Merah
~ 1 Biji Tomato
~ 2 Sudu Bancuhan Air Tepung Jagung
~ 3 Helai Daun Limau Purut
~ Minyak
~Garam
~ Sedikit Air

HOT : Belanja RM100,dapat pulangan tunai sehingga RM30

Cara-cara :
~ Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dimayang sehingga naik bau.
~  Masukkan pula cili kering yang sudah dikisar dan kacau sehingga pecah minyak.
~ Selepas itu,masukkan sotong,udang dan sos tiram.
~ Bila dah sebati,masukkan jagung sayur,lobak merah,cili padi,tomato,daun limau purut dan sedikit air.
~ Jangan lupa masukkan garam secukupnya.
~ Masukkan bancuhan air tepung jagung mengikut kepekatan yang dikehendaki.
~ Tunggu sehingga mendidih...Taraaaa....Dah masak.Siap untuk dihidang.

Cuba lain-lain resepi:

~ Masak Sardin Bersosej
~ Telur Bungkus
~ Sambal Telur Hancur dan Bubur Nasi
~ Ikan Pari Air Asam 
~ Sambal Belacan

5 comments: