Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Monday, 30 September 2013

Sambal Belacan

Assalamualaikum....

Hahahaa...apa lah KLA ni....sambal belacan pun post kat blog...

Peduli apa....KLA nak letak jugak...

Bukan apa,KLA tahu,ada yang nak buat sambal belacan tapi tak tahu nak buat macam mana,nak tanya keluarga atau kawan-kawan malu...akhirnya pakcik google juga tempat dia mengadu.Bila dah mengadu kat pakcik google,mana tahu,pakcik google baik hati,bagi link blog KLA....dapat trafik...hahahhaaaa...


Bahan : 
6 Biji cili padi
4 Biji cili merah
Sedikit belacan
Air limau nipis
Gula

Cara:
1. Tumbuk cili padi,cili merah,belacan hingga lumat
2. Masukkan gula dan kacau.
3.Kemudian masukkan air asam limau dan gaul hingga sebati...
4.Siap.....

Bestnya dapat makan nasi+ulam+sambal......;)

6 comments:

  1. sedapnya mkn utk tghri stgi..

    ReplyDelete
  2. KLA..akak biasanya goreng kejap belacan, cili & lada tu..

    ReplyDelete
  3. kalau nak lagi sedap bakar dulu belacan tu...

    ReplyDelete
  4. sambal belacan mmg sedap,tp syg perut sy dh boleh tahan dh mklumlahhh dh tua...ehehe :p

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum dan salam petang...sedapppnya...malam ni pn nk buat sambal belacan ala bugis...^_^..

    ReplyDelete