Ini kuih fav aku....terutamanya masa bulan puasa...
Dah jadi fav aku...aku pun cuba ler masak sendiri....
Resepi :
Inti
200 gm daging kisar
2 sudu rempah kari daging
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit daun bawang
sedikit lada merah
garam/gula
Adunan tepung
2 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 biji telur
pewarna kuning
garam
Cara penyediaan inti
1.Tumbuk bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
2.Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk,masukkan rempah kari yang di bancuh dengan sedikit air dan tumis sehingga naik minyak
3.Masukkan daging kisar dan masak sehingga daging empuk.Tambah air jika perlu.
4.Masukkan garam dan sedikit gula.Kacau sehingga sebati dan kering.
5.Angkat dan ketepikan dahulu.
Cara penyediaan tepung
1.Pukul telur dan garam.Masukkan tepung dan santan berselang seli.Kacau hingga rata.
2.Titikkan sedikit pewarna.
Cara penyediaan kuih
1.Panaskan acuan kuih cara.Sapukan sedikit minyak.
2.Tuangkan adunan 3/4 penuh sahaja.
3.Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun bawang.
4.Tutup dengan menggunakan tudung periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.
5.Siap untuk dihidangkan.
Resepi :
Inti
200 gm daging kisar
2 sudu rempah kari daging
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit daun bawang
sedikit lada merah
garam/gula
Adunan tepung
2 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 biji telur
pewarna kuning
garam
Cara penyediaan inti
1.Tumbuk bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
2.Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk,masukkan rempah kari yang di bancuh dengan sedikit air dan tumis sehingga naik minyak
3.Masukkan daging kisar dan masak sehingga daging empuk.Tambah air jika perlu.
4.Masukkan garam dan sedikit gula.Kacau sehingga sebati dan kering.
5.Angkat dan ketepikan dahulu.
Cara penyediaan tepung
1.Pukul telur dan garam.Masukkan tepung dan santan berselang seli.Kacau hingga rata.
2.Titikkan sedikit pewarna.
Cara penyediaan kuih
1.Panaskan acuan kuih cara.Sapukan sedikit minyak.
2.Tuangkan adunan 3/4 penuh sahaja.
3.Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun bawang.
4.Tutup dengan menggunakan tudung periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.
5.Siap untuk dihidangkan.
salam kenal...
ReplyDeletetq sudi singgah dan follow akak....
sedapnya....akak memang suka sangat kuih nie...nak pula bulan puasa....sedap dan yummy....