Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Wednesday, 30 January 2013

Kota Kinabalu-Sabah Day 2

Kisah hari  kedua di Sabah....Pagi dalam jam 7 aku bertolak ke Ranau...
Dari KK ke Ranau adalah dalam 2 jam...On the way ke Ranau,aku singgah sebentar bersarapan pagi di Restoran Anjung Rasa.Tak pasti lak nama tempat restoran ni,tapi ianya sebelum sampai Hospital Tuaran.


Aku bagi restoran ni 7/10....harga nya murah..

Kemudian aku meneruskan lagi perjalanan menuju ke Spa ikan..Spa ini terletak di Sungai Moroli,Kampung Luanti,Ranau...Kalau korang dari Kundasang tuh,pergi straight aje.Kalau rasa was-was,tengok aje signboard Sabah Tea Garden kerana spa ini terletak di sebelah dengan Sabah Tea Garden.


Pintu masuk Spa ikan,Kampung Luanti,Ranau


Selamat Datang 'Tagal Sg Moroli,Kampung Luanti,Ranau.
Tagal bermaksud dilarang memancing dimana ianya bertujuan untuk memelihara alam sekitar serta ekosistem untuk manfaat generasi akan datang.Keunikkan spa ikan ini ialah terdapat beratus-ratus ikan kelah yang telah dijinakkan di sepanjang Sungai Moroli.Spa ini di buka jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang dari hari isnin hingga ahad.Tiket masuk untuk warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas ialah RM5


Ikan Kelah yang ada di sepanjang Sungai Moroli...menjerit-jerit geli bila rasa ikan-ikan itu gigit kaki...;)

Dari Spa ikan Kampung Luanti,aku menuju ke Poring Hot Spring,Ranau.


Tiket masuk ke Poring Hot Spring ialah RM3.Kat dalam tu lak ada beberapa tempat yang boleh anda rasai seperti canopy walkway,Butterfly Farm,tropical garden,orchid centre,Kipungit waterfall.Nak masuk tempat-tempat ini pula dikenakan tiket lagih.Aku hanya pilih satu sahaja iaitu canopy walkway.Tiket canopy walkway ialah RM3.Kalau bawak kamera dikenakan RM5.

Untuk ke canopy walkway tuh,korang kena panjat bukit(laluan tangga).Ada dalam 400M pendakian..Penat juga ler mendakinya buat orang yang tak biasa mendaki.Bila dah sampai di canopy walk,ada 5 jambatan gantung.Anda wajib melalui kelima-lima jambatan gantung itu..Boleh tahan tingginya...;)

Tempat ketiga yang aku pergi ialah Desa Dairy Farm,Mesilau...Ladang lembu....besar-besar lembu nya..Aku tiba di situ sebelum jam 3 coz jam 3 ada operasi perah susu...


Tiket yang dikenakan ialah RM4 seorang.


Lembu-lembu yang sedang menunggu untuk diperahkan susunya..Aku suka tengok lembu-lembu nih...terlalu displin dan 'bijak'..Beratur dengan sabar menunggu giliran untuk diperahkan susu...Kalau lembu-lembu di kampung-kampung macam ni,mesti tak ada masalah lembu melintas di jalan raya...huhuuhuuu.

Kerana kepenatan,dari Dairy Desa Farm aku terus ke Kundasang iaitu tempat penginapan.Aku menginap di 


Kinabalu Mountain Lodge....Tempat nih 1KM dari jalan besar KK-Kundasang...dan tak sampai 1KM pun dengan Kinabalu Park.Kat sini aku pilih duk bilik Japanese room.Dan penginapan ini aku bagi 7/10...;)Aku menginap di sini untuk satu malam sahaja...esok pagi dah ada jadual lain...

Jadual apa?....tunggu next entry...

Tuesday, 29 January 2013

Kota Kinabalu-Sabah Day 1

Pada 24 Jan - 28 Jan 2013,aku ada pergi bercuti ke Kota Kinabalu,Sabah...
Cuti-cuti Malaysia aje...but enjoy...Jom layan kisah percutianku yang tak seberapa nih...;)

Aku ke Sabah dengan flight Air Asia.Biasa ler,kalau Air Asia,kena plan awal-awal.Aku beli tiket pada May 2012 untuk penerbangan Jan 2013...8 bulan tuh...huhuuhh...

Flight sepatutnya jam 7.40 malam ditunda pada jam 7.55 malam...Fuh,nasib tunda 15 minit aje..Dah ler tengah excited nak travel...nak hilangkan stress kerja katakan....;).Sampai airport Kota Kinabalu jam 10.30 malam...sampai aje di sana,orang yang aku sewa van sudah menunggu...

Oh ya,buat pengetahuan semuan,aku sewa van daripada En Kamil.No fon : 016-8259139.So siapa-siapa yang ingin mencari kenderaan untuk disewa di Kota Kinabalu boleh ler hubungi beliau.Servisnya tersangat bagus.10/10 aku bagi pada servisnya...

Sampai aje malam tu,terus aku pergi check in kat Marina Court.Fuh...lawa rumahnya dan terletak di tengah-tengah bandar Kota Kinabalu...Yang bestnya,boleh kaki aje nak pergi Pasar Filipina. 


Maaf ler,aku tak ambil lak pic dalam rumah coz sampai dalam keletihan hinggakan terlupa nak ambil gambar...;)

Okler....esok aku sambung cerita percutian hari kedua lak..chow....

Thursday, 24 January 2013

Yeah...Bercuti


Cik Lestari tengah dalam mood bercuti....
ke mana?....tungguuuu ler entry jalan-jalan Cik Lestari ye!
Sebarang pertanyaan mengenai pembelian buku e-book boleh email ke kasihlestariabadi@gmail.com
atau sms ke 019-5791303.



Thursday, 17 January 2013

Kata-kata ku....



"Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan."

Sunday, 6 January 2013

Asam pedas ikan pari

Wow...dah banyak hari tak post entry...
Busy...busy....Kepala pun dah tuing...tuing...

Tuing...tuing pun siap jugak asam pedas ku...
Suka...suka....


Bahan-bahan

1/2 ekor ikan pari (basuh dengan air asam limau)
15 tangkai cili kering-kisar
1 bawang besar - kisar
3 bawang putih - kisar
sedikit kunyit hidup - kisar
3 batang daun kesum
1 batang bunga kantan
Air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam

Cara-cara:
1.Panaskan minyak dalam periuk
2.Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau
3.Masukkan ikan dan gaul sehingga ikan rata dengan bahan-bahan tumis tadi.
4.Masukkan air asam jawa,garam,bungan kantan dan daun kesum.
5.Tutup api setelah ianya mendidih....

Siap.....yummy....yummy...

Tuesday, 1 January 2013

**** 2013 ****

First entry untuk 2013...


Semoga kehidupan aku terus berwarna warni!!!

Monday, 31 December 2012

Kek Chocolate Moist


Bahan-Bahan A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat 
1 cawan gula 
1 cawan minyak masak

-Semua bahan di atas digaul sebati & dimasak atas api perlahan
-Rehatkan sekejap bila bahan dah sebati

Bahan-Bahan B :
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbornat
1 sudu kecil baking powder

-Semua bahan di atas dicampur dan diayak

Bahan-Bahan C :
4 biji telur diblender

Cara-Cara :
1.Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara selang seli dan gaul sehingga sebati.
2.Tuang ke dalam loyang
3.Didihkan air kukusan dan kukus lebih kurang sejam

 RESEPI TOPPING COKLAT

Bahan-Bahan :
1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega

Cara-Cara :
1. Masukkan susu pekat dan serbuk koko ke dalam periuk. kacau rata.
2. Panaskan dengan api yang sederhana, kacau hingga sebati.
3. Masukkan mentega dan kacau hingga rata sekali lagi.
4. Tutup api dan kacau sehingga sebati lagi. 
5.Tunggu sehingga sedikit likat, kemudian tuang di atas kek.

Yummy....yummy....

Welcome 2013...Bye bye 2012

2012.....


Iklan jap.....

Hajat di hati nak cuba coolblog Mocha+Pearl seperti fav Cik Kriszhanna tapi mocha dah habis lak...
Untuk elak rasa kempunan mocha,aku pun pergi ler beli Mocha ais kat Coco Cafe....

Tahun 2012 membawa seribu kenangan buat aku...
Keputusan untuk berhijrah merupakan satu keputusan yang tepat dan tidak mengecewakan...
Aku masih merasakan kegembiraan walaupun dalam kesibukkan...
Alhamdulillah....

2013.....

Harapanku untuk 2013....semoga kegembiraan ku berpanjangan dan harapan juga semoga aku akan terus berjaya dalam apa jua bidang yang aku ceburi..