Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Showing posts with label JaLaN-JaLaN. Show all posts
Showing posts with label JaLaN-JaLaN. Show all posts

Tuesday, 11 February 2014

CNY di Terengganu

Assalamualaikum...

CNY yang lalu,KLA berkunjung ke Terengganu...Ahak...baru sempat nak buat entry...;)


Melalui Lebuh Raya Barat-Timur,KLA selalu singgah di Petronas Jeli.Kemudahan yang sangat selesa di sini.Cuma Petronas di sini ramai yang berhenti untuk berehat,so kadang kala ianya akan ada sedikit sesak di kawasan ini...Apa yang KLA nak cerita,COOLBLOG dah mula di jual di sini...Suka...suka...KLA pantang jumpa COOLBLOG,pasti beli!


Di Terengganu...KLA menginap di Rumah Penginapan Villa Faiza Maisara...iaitu di Kampung Tok Jembal.So,sesiapa yang mencari penginapan di sana boleh hubungi no telefon di atas.Untuk penginapan ini,KLA bagi 4/5 star....Rumah ini juga berhampiran dengan UMT,Unisza


Pagi di Terengganu,KLA bersarapan di Selera Kampung Bonda yang terletak di tepi jalan menuju ke Pekan Batu Enam...


Di Terengganu,KLA akan wajib bersarapan Nasi Dagang..nyummy...nyummy...yang KLA makan ini hanya beharga RM2...Murah harga nya.


Kat hometown sendiri ada kedai RM2 tak ingin pergi,tapi bila di Terengganu,tengok banyak sangat orang yang berkunjung ke sana,rajin aje kaki KLA masuk..Bila dah masuk,huhuhuu...boleh pengsan tengok harga barang-barang nya...semua harga barang berharga RM2...Tepat dengan slogannya "Beli Sekali Pasti Kembali"


Entri-entri lain tentang Terengganu




Tuesday, 28 January 2014

Steamboat di Terengganu

Assalamualaikum...

Minggu lepas,KLA berkunjung ke Terengganu Darul Iman...Istimewa kunjungan KLA kali ini ialah KLA pergi makan steamboat...

Nama restorannya ialah " Makang Sekak Sekak Nok".Nama restoran ini dalam loghat Terengganu yang bermaksud makan setakat yang mahu.


Restoran ini menyediakan steamboat dan grill secara buffet....Macam-macam pilihan yang boleh dipilih.Maaf,KLA tak sempat nak snap gambar pilihan makanan coz teruja sangat nak makan...ekekke...


Harga untuk dewasa ialah RM19.90 dan kanak-kanak ialah RM9.90...Makan ler sehingga kenyang yer...Yang special ialah percuma aiskrim dan juga ABC...ABC buat sendiri tau...


Waktu operasi ialah mula jam 4 petang hingga 1 pagi.Lokasi restoran di Jalan Sultan Zainal Abidin.Kalau nak lagi senang ialah restoran ini terletak berhampiran dengan bulatan batu bersurat.

Memang KLA cadangkan buat siapa-siapa yang berkunjung ke Terengganu sila lah ke Restoran Sekak Sekak Nok...Pasti puas hati!!!Terbaik di Terengganu .....


Sunday, 10 November 2013

Jalan-jalan Zoo Taiping

Assalamualaikum....

Pada cuti hujung minggu lepas,KLA berpeluang berkunjung ke Zoo Taiping.Tak ada perancangan pun,spontan aje pagi tuh,KLA dan keluarga buat keputusan untuk ke sana...

KLA sampai di Zoo Taiping dalam jam 12 tengah hari.Buat pengetahuan semua,Zoo Taiping ini dibuka setiap hari sepanjang tahun dan mula di buka mulai jam 8.30 pagi hingga 6.00 petang.Bayaran masuk untuk dewasa ialah RM16.00 dan RM8.00 untuk kanak-kanak.

Tiket,Harga Tiket,Zoo Taiping,Night Safari,Kasih,Lestari,Abadi

Bagi KLA,memang berpuas hati dan berbaloi ler melawat Zoo Taiping sambil menambah pengetahuan mengenai dunia haiwan.Banyak juga haiwan-haiwan yang pertama kali KLA tengok.Sesuai sangat untuk para ibu bapa membawa kanak-kanak mereka untuk mengenali haiwan.

Di dalam Zoo Taiping,setiap pengunjung boleh membuat pilihan sama ada ingin meronda sekitar zoo dengan cara berjalan kaki atau menaiki keretapi mini zoo.Keretapi mini zoo adalah percuma.Untuk meronda di zoo,KLA memilih untuk berjalan kaki sejauh 2.5 KM kerana kita boleh lebih fokus pada satu-satu haiwan.


Zoo Taiping yang terletak di Taiping Perak ini juga mempunyai boleh dilawati juga pada waktu malam atau lebih dikenali dengan Night Safari.Untuk Night Safari,ianya dibuka pada jam 8.00 malam hingga 11.00 malam setiap malam dan waktunya dilanjutkan pada jam 12.00 malam untuk hari minggu.Harga bayaran tiket masuk Night Safari ialah RM20 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak.KLA belum mencuba lagi Night Safari.Ada kesempatan nanti,KLA akan cuba untuk merasai Night Safari.

Zoo Taiping,Night Safari,Kasih,Lestari,Abadi



Wednesday, 25 September 2013

Cuti-cuti Terengganu

Assalamualaikum....

Lagi kisah KLA di Terengganu...


Cuti,Terengganu,Homestay,Kuala Ibai

Pemergian KLA ke Terengganu untuk kali ini,KLA menginap di homestay di Kuala Ibai...Kemas dan teratur sahaja rumahnya.KLA memang galakkan pada sesiapa yang berkunjung ke Terengganu,boleh lah menemppah untuk menginap di sini...

Cuti,Terengganu,Kuala Ibai,Homestay,Rumah Penginapan

Hubungi no di atas untuk tempahan.Homestay ini terletak di bawah jambatan Kuala Ibai dan berdekatan dengan restoran ikan bakar yang sememang popular di Kuala Ibai dan juga berhampiran dengan Masjid Terapung

Cuti,Terengganu,Nasi Dagang,Makanan

Ini lah rupa nasi dagang.Menu sarapan wajib kalau KLA berada di Terengganu.Nasi ni KLA beli kat kedai "Makngah Nasi Dagang".Sorry,KLA lupa nak snap gambar kedai.Kedai ni terletak selepas jambatan Kuala Ibai,dan sebelum sampai Masjid Sultan Ismail.Sebelah kiri.Kalau nak lebih pasti,tengok sahaja,kedai yang ada banyak kereta parking.

Cuti,Terengganu,Nasi dagang,Kuah,Makanan

Pekat kan kuah nasi dagang ni...Uummmpphhh..memang best nasi dan kuahnya.Terbaik di Terengganu ler.Sebungkus nasi harganya RM3 sahaja.KLA siap makan 2 bungkus lagih....;)

Cuti,Terengganu,Ikan,Udang,Celup tepung,makanan

Ini pula ikan dan udang celup tepung.Ini juga antara aktiviti yang KLA akan buat bila berada di Terengganu.Di Terengganu,orangnya makan 'ratah' aje lauk-lauk nih...tanpa nasi.Teringat pula waktu KLA di Uitm Dungun dulu,bila member-member dari luar Terengganu,diaorang terkejut bila di ajak 'ratah' ikan celup tepung...;)
Ikan dan udang celup tepung ni,KLA makan di Pantai Teluk Ketapang.Setengah orang memanggil Pantai Airport kerana kedudukannya yang bersebelahan dengan lapangan terbang. 

Cuti,Terengganu,Masjid Terapung

Gambar Masjid Terapung a.k.a Masjid Tengku Tengah Zaharah pada waktu Maghrib.

Cuti,Terengganu,Kerepok Lekor,Setiu,Merang

Antara fav kedai KLA beli kerepok lekor...first kedai mestilah kedai yang ambil no tuh.Nak tahu kisah kedai tu boleh klik Di Sini.Bagi KLA,kedai Keropok Mengabang Tapah ni adalah yang kedua best.Kedai ni terletak di pantai Merang,Setiu. 

Nak tahu lebih banyak kisah-kisah KLA di Terengganu,klik




Friday, 6 September 2013

Cuti Merdeka Di Terengganu Darul Iman

Assalamualaikum...

Pada 30hb Ogos 2013 yang lepas,selepas waktu kerja KLA terus pergi Terengganu.Kebetulan ada kenduri di sana.Terengganu sememangnya tidak asing buat KLA kerana di Terengganu lah KLA dilahirkan dan dibesarkan...Cuma sekarang sahaja KLA sudah meninggalkan Terengganu Darul Iman.

Di Kuala Terengganu,KLA tinggal di Alya Homestay Kuala Ibai...Homestay ini terletak dekat dengan Masjid Terapung dan juga Mydin Kuala Ibai.Tapi maaf lah,KLA tak ambil gambar homestay kerana terlupa dan keletihan...

Macam biasa,aktiviti KLA di Terengganu mestilah fokus pada keistimewaan dan keunikkan Negeri Terengganu di mana KLA tak akan dapat di negeri lain.Dan yang wajib KLA bila di Terengganu ialah,bersarapan dengan nasi dagang...



Kebetulan,sekarang musim durian di Terengganu.Sempat lah KLA merasa makan durian...nyummy...nyummy...Best!


Ini ler udang celup tepung.Di Terengganu,macam-macam celup tepung ada.Ikan celup tepung,udang celup tepung,sotong celup tepung dan pisang celup tepung pun ada...huhuhu...pisang celup tepung samalah dengan pisang goreng..kat mana-mana ada...;)

Gambar di atas ialah udang celup tepung yang KLA makan di Teluk Ketapang.Teluk Ketapang terletak berhampiran dengan Lapangan Terbang Sultan Mahmud.Siapa yang ingin berasa angin pantai,boleh lah ke Pantai Teluk Ketapang.


Kalau dah minat,pantang jumpa,mesti beli.Sempat lagi KLA beli 2 fridge magnet.FM Masjid Kristal dan FM Masjid Terapung.Bertambah lagi koleksi FM KLA....hepi...hepi...;)

Nak tahu mengenai Terengganu lagi boleh juga klik SINI , SINI, SINI.

Lain masa,KLA pergi Terengganu,KLA cuba ambil gambar banyak-banyak....

Wokey...Happy Always!


Friday, 15 February 2013

Cuti-cuti Terengganu 3

Sememangnya semua orang tahu mengenai keropok lekor Losong kan?....

Pertama sekali aku nak bagitahu 'keropok lekor' dengan 'keropok losong' adalah benda yang sama.
Aku cakap macam nih coz aku ada tengok signboard kedai kat Kelate (kebetulan ada lalu Kelate)

"Disini ada menjual keropok lekor & keropok losong"

Ayat tu menunjukkan ada dua jenis keropok iaitu satu keropok lekor,satu kerepok losong.Setahu aku,dua-dua perkataan itu adalah benda yang sama.Istilah yang betul ialah keropok lekor.

Habis tu keropok losong tu pulak?....Sebenarnya keropok lekor ni banyak wujud di Kampung Losong...So,keropok lekor + Kampung Losong = keropok losong....harap kalian tak keliru...

Tapi sekarang di Terengganu,keropok lekor yang glemer dan hot ialah Keropok Lekor Bukit Tok Beng iaitu terletak di Kampung Bukit Tok Beng,Seberang Takir.

Kedai nya biasa aje...tapi kesedapan keropoknya menyebabkan owner kedai terpaksa menggunakan sistem nombor..Macam kat bank lak...


Ambil no belum tentu boleh dapat....huhuhuuu...so,kalau nak jugak,terpaksa ler pergi ambil no giliran di awal pagi ye untuk elak daripada tertunggu-tunggu no giliran...Kalau lambat datang,boleh menyebabkan anda menunggu 3-4 jam....ada juga yang akan pulang dengan hampa....


Sementara menunggu no giliran dipanggil,cuba ler keenakkan jelly kelapa...hanya RM1.20
 

Selain keropok lekor,keropok segera,sos pencicah dan pelbagai kerepek juga ada dijual di sini


Suasana orang ramai menunggu no giliran.


Oleh kerana terpaksa menunggu no giliran yang lama,aku sarankan sesiapa yang ingin membeli keropok Bukit Tok Beng ini,sebaiknya membuat tempahan awal iaitu sehari sebelum dengan menghubungi no telefon di atas...


Thursday, 14 February 2013

Cuti-cuti Terengganu 2

Wokeh!! sambungan Cuti-cuti Terengganu 1 

Yang paling aku suka kat Terengganu ialah lepak-lepak di tepi pantai...
Terengganu ni banyak pantai tapi takde pantai pun di Terengganu yang boleh mandi...
Awas!!! merbahaya!




Inilah aktiviti aku di waktu petang...duduk mengadap laut....
Rasa tenang aje bila pandang pantai yang luas....;)

Kat Terengganu jugak glemer mengenai celup tepung..
Orang Terengganu makan ikan,sotong dengan ratah macam tu aje...tanpa nasi...cicah sos.


Udang celup tepung,Ikan celup tepung,Sotong celup tepung...


Sotong celup tepung yang sedia untuk di makan...nyummy...


Biasanya penjual guna ikan kembung untuk buat ikan celup tepung.

Gerai celup tepung ini boleh didapati di tepi-tepi pantai.
Boleh pilih aje mana-mana gerai cuma hati-hati dengan harga...
Pastikan anda bertanya harga terlebih dahulu sebelum buat keputusan untuk membeli kerana harga setiap item berbeza mengikut size dan musim...


*Sorry...next entry baru ada story kerepok lekor...huhuuhhu

Wednesday, 13 February 2013

Cuti-cuti Terengganu 1

Chinese New Year di Terengganu....
La..la..la..la....

Cuti CNY lalu....9hb Feb - 12hb Feb aku me'relax'kan diri di Terengganu.
Actually,Terengganu sememangnya tidak asing lagi bagi ku kerana di sini ler aku dilahirkan dan dibesarkan...
Kira balik kampung ler nih...cuma sekarang aje dah tak menetap di sana...

Kalau di Terengganu,makanan yang wajib aku makan ialah Nasi Dagang dan Nasi Kerabu




Nasi ni merupakan campuran beras + beras pulut dan rupanya pun macam pulut jugak ler...
Lauknya pula ialah gulai ikan tongkol...pekat gula tuh...Buat lak letak kuah banjir...fuh...eeemmmm...Terbaik!!
Biasanya nasi dagang nih dibungkus panjang dalam daun pisang.


Nasi Kerabu lak merupakan makanan tradisional Kelate but femes jugak di Terengganu..Pada pengemar ulam-ulaman mesti suka ler nasi kerabu nih coz nasi nih dipenuhi dengan ulam...Ada yang buat nasi warna biru dan ada juga buat warna putih...terpulang pada tukang masaknya...rasanya sama aje...

Short entry...esok aku post lak mengenai pantai dan keropok lekor....;)

Friday, 1 February 2013

Kota Kinabalu-Sabah Day 4 & 5

Entry hari ke-empat dan ke-lima...

Kebetulan hari ke-empat jatuh pada hari ahad...iaitu hari yang ditunggu-tunggu oleh warga Sabah iaitu Pasar Tamu Gaya...
Pasar Tamu Gaya terletak di Jalan Gaya.Ianya hanya ada pada hari ahad sahaja dan dibuka pada jam 6.00pagi hingga 1.00 tengah hari. Memang puas hati ler jalan-jalan di pasar gaya nih,patutler ramai warga Sabah sukakannya...;)


Pelbagai barangan ada dijual di sini.Daripada bahan mentah makanan hinggalah binatang peliharaan...Fuh...dan bagi aku,kalau nak brooch mutiara,kat  pasar gaya nih lagi murah daripada pasar Filipina.

Dari Tamu Gaya,aku menuju ke Jesselton Point.Ada apa kat sini?...ekkekee...Terjun laut!!!Jom pergi pulau.


Pandangan jeti di Jesselton Point...


Aku buat keputusan untuk ke Pulau Mamutik.Sebenarnya setiap pengunjung boleh memilih untuk ke pulau Manukan,Pulau Sapi,Pulau Mamutik.Harga satu pulau ialah RM23.Dan tambah RM10 untuk ke pulau seterusnya.So kalau korang pilih nak pergi ketiga-tiga pulau maknanya jumlah tambang ialah RM43.
Bukan itu sahaja,korang kena bayar yuran apa ntah harga RM7.20 seorang.Lepas tuh,kena bayar lagi yuran pulau bila sampai di pulau sebanyak RM3.Fuh...banyak gak kena bayar...

Tunggu...ada lagi nak kena bayar...kalau korang sekadar nak pergi mandi-mandi aje,memang memadai dengan bayar di atas itu aje...tapi kalau nak snorkeling kena bayar lagi...waaaa....sabar-sabar...untuk snorkeling,RM20 lak...Kalau pergi ramai-ramai,tak perlu ler nak sewa alat snorkeling satu sorang...kongsi-kongsi aje....


Selain snorkeling,aku juga buat aktiviti 'parasailing' namanya....nak main nih kena bayar RM100 seorang...Best sangat...tengok pemandangan dari atas ...cuba jangan tak cuba!!!

Petang nya pulak,aku berkunjung ke Tanjung Aru.



Biasa ler aktiviti petang di pantai...melihat matahari terbenam...cantik bergambar..i like!!

Untuk hari kelima pulak...aku tak buat aktiviti apa-apa...Selepas breakfast terus menuju ke airport...Balik Semenanjung...Bye..bye Sabah...



Thursday, 31 January 2013

Kota Kinabalu-Sabah Day 3

Hari ke-tiga,tempat pertama yang dituju ialah Kinabalu Park.Ala...tempat para pendaki nak daki Gunung Kinabalu...Tapi aku takde lak mendakinya...;(
Setahu aku,kalau siapa-siapa nak mendaki kena buat tempahan dulu.Sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum tarikh mendaki untuk mendapat permit mendaki.

  

Selamat Datang Taman Kinabalu.Ahak...ada pic jauh aje...pic dekat takde coz lalu dengan van...mendaki bukit lak tu...ekkeke..


Yuran masuk ke Taman Kinabalu park.Ini untuk yang nak masuk ke dalam sehingga tempat permulaan mendaki.Masuk ke dalam sejauh 5 KM.Turun naik bukit jugak ler...Jangan risau,boleh masuk guna kenderaan.


Ini tempat permulaan untuk para pendaki mula mendaki.Selamat Mendaki....;)
Yang aku kagum kat orang yang kerja bawa barang naik ke atas.Sekali bawa barang dalam 20-30KG...ada seorang yang aku tanya tu,dia bawa telur 30KG untuk naik ke atas...fuh...aku nak bawa diri sendiri pun dah lemah,inikan pula nak bawa barang....hahhahaa....


Laluan para pendaki.8.5KM aje mendakinya...biasanya,para pendaki akan naik pada waktu pagi dan sampai petang pada tempat persinggahan yang disediakan.Lepas tu,dalam jam 2 pagi,mereka akan kembali mendaki untuk sampai ke puncak pada waktu pagi iaitu waktu matahari terbit...

Dari Kinabalu Park,aku balik ke Kota Kinabalu.Tiba di Tamparuli,aku singgah di Jambatan Tamparuli.Untuk ke Jambatan ini,korang perlu ke arah pekan Tamparuli.Di luar jalan utama tak ada pula aku perasan signboard ke jambatan.Bila dah hampir sampai baru ada signboard.Buat yang guna GPS,boleh ler mencari Balai Polis Tamparuli atau Esso Tamparuli sebagai arah.


Pandangan dari atas jambatan tamparuli.Kat bawah tu laluan kenderaan sehala...Takde yang jaga pun laluan tu,pandai-pandai ler siapa jalan dulu.Dah ler takde pembahagi tepi jalan...ngeri...macamne ler drive malam kat sini ye!

Kemudian aku ke Rumah Terbalik,Tamparuli.



Alamak!!!Ultraman tendang rumah siapa nih!!!
Ini ler rumah terbalik yang semakin popular pada masa kini.Dibuka sejak 1 Feb 2012 menjadi tarikan sesiapa yang melancong ke Sabah.Tiket masuk ialah RM10 seorang.Semua barang di dalam rumah tersebut berada dalam keadaan terbalik seperti mesin jahit,mesih basuh,peti ais,meja dan macam-macam ler....Tapi ada 4 benda aje yang tidak terbalik di dalam rumah ini iaitu....rahsia!!!nak tahu,sila ler berkunjung ke Rumah Terbalik...;)

Sebelah petang bila dah tiba di Kota Kinabalu,aku melepak lak kat Pasar Filipina.Kat pasar nih ada jual pelbagai barangan yang boleh dijadikan buah tangan bila pulang nanti seperti mutiara,t-shirt sabah,keychain,magnet,ikan bilis,udang kering,rumpai laut dan macam-macam ler....

Selepas dah penat shopping di Pasar Filipina,aku makan di gerai belakang pasar.Banyak gerai yang tersusun menjual makanan laut yang di bakar.Wow!...puas hati dapat makan makanan laut yang segar-segar...




Jamu mata ye dengan makanan laut ini...ekekke...best!but kalau makan kat sini,aku nasihatkan tanya terlebih dahulu harganya sebelum ambil coz takde ler korang termuntah balik selepas makan nanti(faham-faham ler....silap pilih mahal)....

Okeh!habis jalan-jalan hari ke-tiga aku...
Hari ke-empat aku buat apa?tunggu next entry....laa..la..laaa..la...



Wednesday, 30 January 2013

Kota Kinabalu-Sabah Day 2

Kisah hari  kedua di Sabah....Pagi dalam jam 7 aku bertolak ke Ranau...
Dari KK ke Ranau adalah dalam 2 jam...On the way ke Ranau,aku singgah sebentar bersarapan pagi di Restoran Anjung Rasa.Tak pasti lak nama tempat restoran ni,tapi ianya sebelum sampai Hospital Tuaran.


Aku bagi restoran ni 7/10....harga nya murah..

Kemudian aku meneruskan lagi perjalanan menuju ke Spa ikan..Spa ini terletak di Sungai Moroli,Kampung Luanti,Ranau...Kalau korang dari Kundasang tuh,pergi straight aje.Kalau rasa was-was,tengok aje signboard Sabah Tea Garden kerana spa ini terletak di sebelah dengan Sabah Tea Garden.


Pintu masuk Spa ikan,Kampung Luanti,Ranau


Selamat Datang 'Tagal Sg Moroli,Kampung Luanti,Ranau.
Tagal bermaksud dilarang memancing dimana ianya bertujuan untuk memelihara alam sekitar serta ekosistem untuk manfaat generasi akan datang.Keunikkan spa ikan ini ialah terdapat beratus-ratus ikan kelah yang telah dijinakkan di sepanjang Sungai Moroli.Spa ini di buka jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang dari hari isnin hingga ahad.Tiket masuk untuk warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas ialah RM5


Ikan Kelah yang ada di sepanjang Sungai Moroli...menjerit-jerit geli bila rasa ikan-ikan itu gigit kaki...;)

Dari Spa ikan Kampung Luanti,aku menuju ke Poring Hot Spring,Ranau.


Tiket masuk ke Poring Hot Spring ialah RM3.Kat dalam tu lak ada beberapa tempat yang boleh anda rasai seperti canopy walkway,Butterfly Farm,tropical garden,orchid centre,Kipungit waterfall.Nak masuk tempat-tempat ini pula dikenakan tiket lagih.Aku hanya pilih satu sahaja iaitu canopy walkway.Tiket canopy walkway ialah RM3.Kalau bawak kamera dikenakan RM5.

Untuk ke canopy walkway tuh,korang kena panjat bukit(laluan tangga).Ada dalam 400M pendakian..Penat juga ler mendakinya buat orang yang tak biasa mendaki.Bila dah sampai di canopy walk,ada 5 jambatan gantung.Anda wajib melalui kelima-lima jambatan gantung itu..Boleh tahan tingginya...;)

Tempat ketiga yang aku pergi ialah Desa Dairy Farm,Mesilau...Ladang lembu....besar-besar lembu nya..Aku tiba di situ sebelum jam 3 coz jam 3 ada operasi perah susu...


Tiket yang dikenakan ialah RM4 seorang.


Lembu-lembu yang sedang menunggu untuk diperahkan susunya..Aku suka tengok lembu-lembu nih...terlalu displin dan 'bijak'..Beratur dengan sabar menunggu giliran untuk diperahkan susu...Kalau lembu-lembu di kampung-kampung macam ni,mesti tak ada masalah lembu melintas di jalan raya...huhuuhuuu.

Kerana kepenatan,dari Dairy Desa Farm aku terus ke Kundasang iaitu tempat penginapan.Aku menginap di 


Kinabalu Mountain Lodge....Tempat nih 1KM dari jalan besar KK-Kundasang...dan tak sampai 1KM pun dengan Kinabalu Park.Kat sini aku pilih duk bilik Japanese room.Dan penginapan ini aku bagi 7/10...;)Aku menginap di sini untuk satu malam sahaja...esok pagi dah ada jadual lain...

Jadual apa?....tunggu next entry...