Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Wednesday, 13 February 2013

Cuti-cuti Terengganu 1

Chinese New Year di Terengganu....
La..la..la..la....

Cuti CNY lalu....9hb Feb - 12hb Feb aku me'relax'kan diri di Terengganu.
Actually,Terengganu sememangnya tidak asing lagi bagi ku kerana di sini ler aku dilahirkan dan dibesarkan...
Kira balik kampung ler nih...cuma sekarang aje dah tak menetap di sana...

Kalau di Terengganu,makanan yang wajib aku makan ialah Nasi Dagang dan Nasi Kerabu




Nasi ni merupakan campuran beras + beras pulut dan rupanya pun macam pulut jugak ler...
Lauknya pula ialah gulai ikan tongkol...pekat gula tuh...Buat lak letak kuah banjir...fuh...eeemmmm...Terbaik!!
Biasanya nasi dagang nih dibungkus panjang dalam daun pisang.


Nasi Kerabu lak merupakan makanan tradisional Kelate but femes jugak di Terengganu..Pada pengemar ulam-ulaman mesti suka ler nasi kerabu nih coz nasi nih dipenuhi dengan ulam...Ada yang buat nasi warna biru dan ada juga buat warna putih...terpulang pada tukang masaknya...rasanya sama aje...

Short entry...esok aku post lak mengenai pantai dan keropok lekor....;)

10 comments:

  1. keropok lekor? alamak jelesnya...itu feveret tu...

    ReplyDelete
  2. wah nampak sedap..sayangnyer cik akak lom singgah sana :)

    ReplyDelete
  3. BK xtipu ai 2 kwn BK kakak dia masak nsi dgang dan itulah pertama kalinya BK mkn nasi dgng smpai sedap sgt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan?nak2 kalau yg buat tuh org trg...fuh melekat!

      Delete
  4. akak terliur nasi kerabu tu, nasi dagang baru jer masak hari ni

    ReplyDelete