Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Saturday, 9 March 2013

Apa itu motor halus?

Asyik post entry resepi aje...Kali ni aku nak sembang pasal kanak-kanak lak...
Ada segmen mengenai kanak-kanak coz aku kerja di taska.So,sambil aku study ilmu kanak-kanak tuh,aku kongsi ler sekali kat sini


Motor halus merupakan salah satu kemahiran yang melibatkan pengawalan otot-otot kecil pada tangan,jari-jari tangan,jari kaki,kaki,bibir dan lidah.Ianya juga melibatkan koordinasi pergerakan otot kecil dan organ deria seperti pergerakan pada jari tangan dengan koordinasinya dengan mata.

Kemahiran kanak-kanak menggunakan gerakan tangan dan jari untuk melakukan sesuatu aktiviti dinamakan ‘dexterity’. Kemahiran ini turut melibatkan kebolehan mengkoordinasi mata dengan otot kecil tangan. Kemahiran ini paling banyak digunakan dalam proses tumbesaran kanak-kanak. Semasa kecil kanak-kanak telah mula belajar untuk memegang sesuatu pada tapak tangan mereka. Perkembangan ini berterusan sehingga mereka dapat menulis, melukis atau melakukan tugasan seperti memasang butang baju atau mengikat tali kasut dengan baik.


Aktiviti-aktiviti yang mampu meningkatkan kemahiran motor halus kanak-kanak:

~~main tanah liat, pasir, air dan cat air
~~meniru cara haiwan 4 kaki bergerak (merangkak)
~~menolak kereta sorong
~~memicit tiub atau botol
~~mengangkat beg, bakul atau kotak (dengan beban yang sesuai)
~~bermain tarik tali
~~memasang dan mencabut sepit pakaian
~~menggunakan sudu, penceduk, senduk untuk memindahkan bahan
~~menyanyi dengan gerak tangan
~~membuka/menutup botol
~~menjahit kadbod atau membuat rantaian manik
~~bermain lego/blocks
~~mengutip duit syiling, butang, kad
~~menguis tutup botol

Monday, 4 March 2013

Sotong Masak Lada Hitam

Eh...kata busy...tapi sempat lak masak...hahhaaa...nih aje cara nak hepikan diri...masak...masak....


Bahan-bahan:

Bahan A
300g Sotong
1 Bawang Besar-dipotong bulat
3 Sudu Sos Lada Hitam
1 Sudu Lada Hitam-ditumbuk

Bahan B
3 Ulas Bawang Merah-dihiris
2 Ulas Bawah Putih-dihiris
3 biji cili padi

Cara-cara:
~~Panaskan minyak dan tumis bahan B hingga layu
~~Masukkan bahan A
~~Kacaukan rata dan biarkan mendidih
~~Tutup api dan sedia dihidangkan.

Selamat mencuba.... 

Saturday, 2 March 2013

Mini GA bakal menjelma!!



Mini Giveaway bakal menjelma....

Tunggu!!!!

Roti Sardin Roll

Dah lama tak post entry...arrggghhh tak tahu nak cakap macam mana sibuk..nak nangis pun rasa takde nak keluar...no life...cuma try to think positive!....Jom layan sarapan pagi aku hari ini...


Simple sarapan pagi...

Bahan-bahan:
Roti Sandwich
1 Tin Sardin (Kecil)-hancurkan ikan
1 Biji Bawang Besar-Potong dadu
2 Ulas Bawang Putih-Potong dadu
2 Cili padi-mengikut kepedasan yang diingini
2 biji Limau Nipis
2 Biji Telur


Cara-cara:

Inti
~~Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga layu
~~Masukkan sardin,air perahan limau nipis dan cili padi
~~Biar seketika dan tutup api.Biarkan sejuk

Sandwich
~~Nipiskan roti
~~Masukkan inti sardin secukupnya
~~Gulung roti dan gunakan putih telur untuk melekatkannya di hujung roti.
~~Pukul telur dan celupkan roti yang sudah digulung tadi ke dalam telur.
~~Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

p/s:Kalau nak gaul dengan serbuk roti pun boleh...;)

Wednesday, 27 February 2013

Mini GA sempena 2nd Anniversary

Join GA lagih!!...yuhuuu....


Senang aje nak join GA nih...Syarat utama ialah follow blog beliau(Klik di sini)...Ok dah lama follow..;)

Syarat kedua buat entry bertajuk "Mini GA sempena 2nd Anniversary"...ok dah buat

Syarat ketiga...ceritakan kenangan manis anda dengan insan tersayang...emmm terfikir jap nak tulis pasal siapa dan apa...fikir punya fikir...citer pasal geng2 waktu aku belaja degree dulu ler...Geng aku terdiri daripada 5 boy and 4 girl...Perkenalan kami bermula ketika minggu orientasi...Alhamdulillah walaupun kami semua berlainan jurusan,kami berjaya menjadi sahabat seperti sebuah keluarga yang berkongsi segala suka duka...Almaklum ler,masing-masing jauh daripada keluarga,harapkan sahabat2 ni ler itu menolong di waktu susah...Rapatnya kami hinggakan tiada rahsia antara kami tak kira lelaki atau perempuan.
Perasaan sayang yang terbit dalam diri terhadap sahabat2 ku ini membuatkan aku sememangnya merasa mereka inilah 'kenangan manis' aku yang takkan aku lupakan hingga akhir hayat...Thanks sahabat...

Wokeh....itu jer kisah aku...simple but sweet for me...;)

Jom kawan-kawan join Mini GA nih...

p/s:Harap dapat hadiah buku 'Diari seorang diplomat hikmah yang tersembunyi' coz aku sememangnya minat dengan penulisan 'Mawarnafastari"

Tuesday, 26 February 2013

Sosej Roll

Dulu aku belajar kat Uitm,adaler satu cafe tu jual sosej roll...
Aku ler pembeli setia sosej roll tuh...
aku suka makan makanan yang boleh cicah sos nih...

Sekarang,bila dah habis belajar...tak jumpa lagi kedai jual sosej roll+jimat buat sendiri...Aku pun belajar buat sendiri ler...senang ajer...


Bahan-bahan:

Roti
Sosej
Telur
Serbuk roti

Cara-cara:
~Tekan roti menjadi nipis (boleh guna gelas untuk tekan roti)
~Bila roti dah nipis,letak sosej dan gulung
~Letak sedikit telur pada hujung roti untuk pastikan roti itu melekat dan tidak terbuka
~Kemudian cicah seluruh roti tersebut dengan telur
~Selepas itu,masukkan roti tersebut dalam serbuk roti...Roti sudah disaluti dengan serbuk roti
~Goreng dengan api sederhana.

Sesuai dimakan dengan sos cili pada waktu minum petang...yummy...yummy

Sunday, 24 February 2013

Tomyam Putih

Hari ni aku masak lagi....hari minggu jer aku ada masa nak masak...
Kalau hari kerja aku tak masak dan makan kat rumah coz balik kerja jer dah maghrib..
Apatah lagi sekarang sejak aku makan kolagen rumpai laut nih,aku dah tak makan malam....kolagen rumpai laut kan 100% diet semulajadi...;)

Hari ni aku masak tomyam putih aje...Jom layan resepi tomyam putih cara sendiri...;)


Bahan Utama
1 potong Ayam
4 ekor Sotong
100g Udang

Bahan A
2 Batang Serai (diketuk)
2 cm Lengkuas (dihiris nipis)
2 Liter Air
Kulit Udang

Bahan B
Sedikit kubis
1 batang lobak merah
1 biji Tomato
2 helai Daun Limau Purut (dicarik)
6 biji Cili Padi (diketuk)
1 cawan jus Limau Nipis
1 batang Fishcake
Sedikit Garam

Cara-cara:
~Didih bahan A.Sejukkan dan keluarkan semua kulit udang
~Masukkan semua bahan utama dan bahan B hingga mendidih.
~Sedia dihidangkan....


Cuba ler....yummy...yummy

Thursday, 21 February 2013

Blog sunyi + Owner sibuk!!

Dah banyak hari aku tak post apa-apa entry...
Sibuk skit dengan life...nak kena buat itu ler...buat ini ler...
rasa macam robot pun ye...
menyebabkan blog jadi sunyi 
but apa pun itu semua tanggungjawab...

Cuma kata-kata dari aku.....