Jom Follow!!

CeRiTa PaNaS YaNG PaTuT aNDa TaHu

Sunday, 31 March 2013

Segmen Blogger Muslimah


(Klik banner )

Warna baju : Kuning
Warna Tudung : Ungu
Nickname: Lestari

Tag:







Ikhlas


Ikhlas dengan segala-segalanya...

Akan Datang!!!


Past and Future


Saturday, 30 March 2013

Rendang Ayam

Sebelum nih resepi simple aje...kali nih resepi berat skit...huhuhuh
First time cuba masak rendang....kebetulan my staff kata lama dah tak makan rendang...so aku pun cuba ler masak....takde ler susah sangat pun...Alhamdulillah menjadi gak....;)


Bahan-bahan:

1 Ekor ayam
2 ulas bawang merah (size sederhana besar)*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
4 batang serai*
6 helai daun kunyit-dihiris halus2
1 sudu kunyit serbuk
3 keping asam keping
7-8 tangkai cili kering*
2 sudu kerisik
1 kotak santan
garam

Cara-cara:
~~Kisar bahan-bahan yang bertanda *
~~Masukkan ayam,santan,bahan-bahan kisar,asam keping,daun kunyit,kunyit,kerisik ke dalam kuali dan kacau di atas api sederhana sehingga sedikit basah...
~~Jangan lupa juga masukkan garam.

Aku masak cara senang dan simple...;)


Kanak-kanak & gunting

Hye....Kemahiran motor halus amat penting dalam pembelajaran kanak-kanak.Antara salah satu kemahiran motor halus ialah menggunting.


Asas dalam melatih kanak-kanak mengguna gunting ialah:

~~Ajar anak anda cara memegang gunting dengan betul dan bagaimana untuk membuka dan menutup mengendalikan gunting.Kemudian,suruh anak anda memasukkan jari ke gunting dan buat gerakan seperti menggunting...gunting angin.

~~Buat gunting secara bebas...iaitu dengan menggunting straw,surat khabar,playdoh,majalah

~~Selepas anak anda boleh menggunting,baru ler ajar mereka menggunting dengan mengikut garisan objek.

~~Jangan lupa terangkan pada kanak-kanak akan bahayanya menggunakan gunting tanpa pengawasan orang dewasa.

*jangan pandang remeh pada kemahiran motor halus....kemahiran motor halus merupakan asas untuk kemahiran-kemahiran lain.


Friday, 29 March 2013

Kuey Teow Goreng

Antara mee,mee hoon,kuey teow aku lebih suka makan kuey teow....
Ntah ah tak tahu nape...kalau dapat kuey teow sup lagi yummy.....

Ahak!entry kali ini aku bukannya nak share resepi kuey teow sup...but kuey teow goreng...


Layan......

Bahan-bahan:

1 Bungkus kuey teow
1 cekak daun kucai
3 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
3-4 cili padi-ditumbuk
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili kisar
Kerang
air

Cara-cara:
~~Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik bau
~~Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak.Masukkan kerang
~~Kemudian masukkan kicap manis,kicap pekat,sos tiram.Tambahkan sedikit air.
~~Masukkan kuey teow  dan gaul sehingga rata.Masukkan juga kucai dan sedikit garam.
~~Siap dan sedia dihidang....

...........;)

Kenapa Rezeki Susah Nak Masuk?

Muhasabah diri...



(Klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas)

Wednesday, 27 March 2013

Sotong Goreng Kunyit


Kebetulan ada sotong dalam peti ais...So masak ler sotong goreng kunyit.

Bahan-bahan:
~3-4 ekor sotong saiz sederhana (Dilumur dengan serbuk kunyit)
~2 biji bawang merah-ditumbuk
~1 biji bawang putih-ditumbuk
~1 biji bawang besar-potong bulat
~1 inci halia-dihiris
~3-4 cili padi
~1 sudu sos tiram
~Garam
~Air

Cara-cara:
~~Tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau
~~Masukkan sotong
~~Kemudian masukkan air dan sos tiram
~~Masukkan juga halia,cili,bawang besar,garam
~~Siap dan sedia dihidangkan...

Yummy...;)


Amalan ketika anak sedang tidur

Jika biji benih,kita semai dengan baik,kita bajai dengan baja yang baik,kita sirami dengan air dan jaga dengan penuh kasih sayang,pasti ada ganjaran untuk kita di kemudian hari.

Jika pokok buah pasti akan berbuah dengan banyaknya dan jika pokok bunga pasti akan berbunga dengan mekar sekali.Begitulah juga dengan didikan kita untuk anak-anak,baik amalan dan didikan kita,In Sha Allah,anak-anak itulah yang akan membantu kita ke Syurga nanti....


Amalan yang boleh dilakukan ketika anak sedang tidur...

~~Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali.

~~Membaca surah al fatihah 1 kali,Alam Nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.

~~Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat,pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

~~Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

Anak-anak ibarat kain putih...corak lah kain tersebut dengan warna warni...Semoga anak anda menjadi anak yang soleh/solehah pada masa akan datang.

Tuesday, 26 March 2013

Telur masak kicap lada hitam


Simple resepi...tapi tetap nak kongsi .....

Bahan-bahan:
2 Biji Telur 
2 Ulas Bawang Merah -ditumbuk
1 Ulas Bawang Putih -ditumbuk
2 cm Halia-ditumbuk
1/4 Sudu Kecil Lada Hitam-ditumbuk
3 Sudu Kicap Pekat
2 Sudu Sos Tiram
1 Sudu Sos Lada Hitam
1 Sudu Sos Cili
2 Sudu Kicap Manis
Garam
Air
Minyak

Cara-cara:
~~Goreng telur satu persatu dan ketepikan
~~Panaskan minyak,tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau
~~Masukkan kicap pekat,sos tiram,kicap manis,sos cili,sos lada hitam.Masukkan sedikit air dan garam secukup rasa.
~~Masak sehingga mendidih dan masukkan telur yang digoreng tadi.
~~Tutup api dan sedia dihidang....

;)




Petua selsema,demam dan batuk

Jika anak anda demam,pastikan anak itu dimandikan tiga kali sehari supaya panasnya keluar.Kajian sains juga ada menunjukkan kenapa air panas dalam cawan akan sejuk dalam beberapa minit?Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.Hal ini sama juga dengan suhu badan yang panas tadi.Panas akan keluar apabila kita mandi.



Begitu juga dengan selsema,perlu juga dimandikan tiga kali sehari supaya bila selepas mandi,lendir itu akan mudah keluar.Namun ramai ibu-ibu hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan.

Jika anak batuk,tetap juga mandi tiga kali supaya panasnya keluar.Dan bila tidur malam,sapukan minyak telon di belakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi,InsyaAllah kahaknya cepat beransur baik.Jika minyak terlalu panas,campurkansedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak.

Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi,selepas zohor dan sebelum jam 7 malam.Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam,mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya dada tidak mudah sejuk dan di serang selsema.

Biasakan selepas mandi,sapukan minyak panas pada ubun-ubun anak,belakang telinga,tapak tangan,dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki.Secara tidak langsung,ini akan membantu melancarkan peredaran darah anak anda.


Monday, 25 March 2013

9 Cara Jimat Duit

Tengah bulan aje,mesti ramai yang duk fikir macam ni kan....
Bila nak gaji nih....duit dah nak kering....

Menunggu duit masuk berminggu-minggu...tapi bila duit dah masuk,2 @ 3 hari aje dah habis...biasa terjadi kan?huhuuhuuuu....


Meh kali ni nak kongsi cara-cara atau kelakuan anda yang boleh menjimatkan duit anda...Ayuh kita lihat....

1. Simpan duit syiling
Jangan guna duit syiling!Simpan semua duit syiling dalam bekas khas.Guna duit kertas sahaja.Kalau ada baki perbelanjaan dalam bentuk duit syiling,terus simpan.Anda akan merasai kebenaran sikit-sikit,lama-lama menjadi bukit.

2. 30 hari tanpa kad kredit
Simpan kad kredit di rumah dan tidak bawa keluar.Gunakan tunai sahaja sekiranya pergi membeli belah.Ianya boleh melatih anda say good bye pada kad kredit...

3. Jual sesuatu
Tengok dalam rumah anda...ada barang yang dah tak diperlukan.Jangan buang...anda boleh jual barang-barang tersebut di mudah.my,ebay.com.my atau lelong.com.my

4. Bulan keperluan
Bulan ini jangan membeli sebarang barangan bukan keperluan.Hanya beli barangan makan minum untuk dapur sahaja.Ini boleh memberi impak penjimatan yang amat tinggi kepada anda

5. Bawa bekal ke tempat kerja
Bawa bekal dari rumah ke pejabat.Elak daripada membeli sarapan,makan tengah hari dan minum petang di pejabat.Kos makanan agak tinggi dibandingkan jika anda menyediakan makanan dari rumah.Jimat kan...

6. Runding harga
Lakukan tawar menawar.Jika anda ingin membeli sesuatu,jangan terus beli,lakukan rundingan harga dengan penjual.Cuba dapatkan harga rendah.

7.Tunggu seminggu
Sekiranya ingin membeli sesuatu,tunggu satu minggu.Mungkin anda merancang membeli sesuatu yang anda inginkan atau idamkan hujung minggu ini.Tunda pembelian itu ke minggu hadapan.Ini akan membuatkan anda lebih berfikir sebelum membeli.

8. Makan di rumah
Elak daripada makan di luar.Masak dan makan di rumah.Ini boleh juga mengeratkan ikatan kekeluargaan...

9.Usah keluar
Perbelanjaan untuk keluar sememangnya tinggi.kos minyak,parking,makan....Apa kata anda tak perlu keluar.Jika kawan ajak jumpa,ajak kawan itu datang berjumpa di rumah...jimat oh jimat...



Sunday, 24 March 2013

Monday Blues


Hadapi ler hari Isnin dengan penuh senyuman....:)

Muffin Coklat

Muffin Coklat...first time aku cuba buat muffin...

Ok aku kongsi resepinya


Bahan-bahannya:

125 g Mentega
120 g Gula Pasir
3 Biji Telur
250g Tepung Naik Sendiri
3 Sudu Besar Serbuk Koko
100ml Air

Cara-caranya:

1-Masukkan mentega dan gula ke dalam mesin pengadun kek dan pukul sehingga kembang.
2-Kemudian masukkan telur satu persatu sebanyak 3 biji dan pukul lagi.
3-Dan masukkan juga tepung naik sendiri,serbuk koko dan air.Pukul sehingga kesemua adunan sebati
4-Sesudah itu,sudukan acuan dan masukkan dalam cup muffin.Masukkan sehingga 3/4 cup sahaja
5-Masukkan dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
6-Siap dan sedia dihidang...

Yummy...muffin...yummy....

Adab mengejutkan anak daripada tidur

Wah...mengejutkan anak pun ada adabnya tau....anak ni tak kira ler yang masih bayi,kanak-kanak,remaja atau dewasa.


Adab-adab......

~~Beri salam kepada anak yang sedang tidur
~~Sentuh hujung ibu jari kakinya dan goyangkannya perlahan-lahan
~~Panggil namanya dengan lembut dan teruskan menggoyang kakinya
~~Kalau masih belum sedar,kuatkan sedikit suara dan goyang badannya.
~~Teruskan memanggil namanya dan panggillah dengan panggilan sayang,manja atau anak.
~~Kejutkannya sambil memujinya seperti,bangun sayang,anak ibu yang baik
~~Sebaik saja anak bangun,gosok kepalanya sambil bercakap dengan lembut agar ia mandi,solat subuh dan bersegera ke sekolah untuk menjadikan anak yang bijak pandai.
~~ InsyaAllah anak anda akan bangun dengan badan yang segar dan minda yang cergas kerana dikejutkan dengan penuh kasih sayang.



MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara


(Klik Banner untuk join)


Senarai Penaja:


3 Rakan tag: 


Tarikh Tutup : 31 Mac 2013

Jom join ramai-ramai...

1 Giveaway,30 Penaja,58 Hadiah,
Siapakah yang bertuah?

Saturday, 23 March 2013

Mini Giveaway Aisyah Humaira


(Klik pada banner untuk sama-sama join!!)

Mini giveaway : 23 Mac - 31 Mac 2013

Jom ramai-ramai join!!!


Tingkatkan kemesraan anda bersama bayi

Dalam proses membesar anak-anak,kemesraan bersama mereka amatlah penting.Sesibuk mana pun anda mencari rezeki,luangkan lebih banyak masa bersama bayi anda terutamanya ketika bayi berusia empat hingga tujuh bulan.Menurut kajian,ketika usia ini,bayi sudah mengetahui namanya dan memahami anda sedang bercakap dengannya.Interaksi secara lembut bagi membina hubungan dengan bayi anda.


Tips dan panduan untuk tingkatkan kemesraan anda dan bayi anda...

~~Bergurau dengan mengeletek badannya.Sentuhan ibu membuatkan si kecil gembira.

~~Cakap dan ketawa bersama dengan bercakap dengan bayi sambil disulami dengan ketawa.Bayi akan merasa seronok bila melihat wajah ceria ibu bapanya.

~~Panggilan manja untuk si kecil seperti "sayang anak ibu".Lakukan sambil memegang tangan dan menatap wajahnya.Ulangi beberapa kali supaya si kecil tahu anda menyayanginya.

~~Lakukan mimik muka lucu seperti bulatkan mata,mulut untuk menarik perhatian bayi anda.

~~Senyum dan puji lah bayi anda sambil dekatkan wajah kepadanya sehingga tangan anda menyentuh wajahnya.

~~Berikan barang permainan dengan memilih warna yang terang dan menarik untuk menceriakan bayi anda.

~~Bermain dengan bayi anda dengan mainan ba ba cak kerana bayi suka permainan sebegini.

~~ Memberi ciuman manja pada seluruh anggota badan sambil mengangkat badannya le atas.Cium di bahagian perutnya.

~~Goyang kepala ke kiri dan kanan dengan perlahan sambil sambil menyentuh tangan dan kakinya.Pastikan bayi anda akan merasa tenang dengan sentuhan anda.

~~Pasang muzik dan menari bersama bayi anda.Dukung bayi dan pegang tangannya dan mula menari.Pergerakkan yang anda lakukan bersamanya pasti membuat si bayi gembira.




Earth Hour 2013


Setiap tahun pasti aku tunggu Earth Hour....
Tutup semua lampu selama 30 minit...

Jangan lupa......

23 Mac 2013|8.30 pm

Sayangilah bumi kita!!




Friday, 22 March 2013

Qaseh Farra GIVEAWAY Bertukar tarikh


(Klik pada banner untuk sama-sama join!)

Qaseh Farra telah ubah tarikh GA nya.

Asalnya 12 Mac hingga 12 April 2013

Berubah menjadi

  12 Mac hingga 27 Mac 2013

Pada siapa yang belum join...jom!!..meriahkan lagi dunia blog kita ini....;)



Selamat Bercuti....yey!...yey!..

Assalamualaikum...hye semua...

Hari ini bermula cuti sekolah selama seminggu...


Buat adik-adik yang bercuti...Selamat Bercuti...enjoy ur holiday...
Cuti tu cuti jugak,buku jangan lupa baca...terutama buat adik-adik yang akan menjalani peperiksaan besar pada tahun ini....;)




Thursday, 21 March 2013

Kuatkan lah Semangat ku Ya Allah!!


Kadangkala aku dah rasa kuat...tapi bila ombak datang,aku masih lagi bergoyang....
Kuatkan lah semangat ku Ya Allah...

Fighting!!!....Fighting!!!


SMILE...........:)

Tuesday, 19 March 2013

First Time menang GA

Huhuhuuuu...menang GA!!

Hahaaa...first time menang katakan...
Aku nih baru jer lagi dengan dunia blogger...
Dulu buat blog...lepas tuh delete...pastu buat lagi...pastu delete...tak kekal...
Tapi alhamdulillah blog aku yang nih mampu bertahan dan harapan semoga terus bertahan...;)

Macam para blogger yang lain duk asyik join GA...aku pun sama join(pasang strategi)...
Antara yang aku join ialah 


GA nih berlangsung 15Feb - 15Mac....

Senarai nama peserta,no aku ialah 13



Bila dah tamat GA nih,ownernya pun umum ler senarai pemenang...

Dengan penuh excited aku tengok senarai pemenang...

Sekali terpandang...


Alhamdulillah....Aku menang...first time menang..tuah no 13...;)

Harap lepas nih dapat lagi menang mana-mana GA....;)


Apam Polkadot

Nak kongsi resepi apam polkadot...
Resepi dah berzaman tapi baru nak kongsi...


Belajar buat apam polkadot nih daripada makcik.Mula-mula tolong dia buat,lepas tuh cuba buat sendiri.Alhamdulillah menjadi.Meh kongsi resepi apam polkadot

Bahan:

3 Biji telur (Gred A dan sejuk dari peti sejuk)
275g tepung gandum
150ml susu segar
220 g gula halus
1 sudu kecil ovalette
3 sudu kecil baking powder
pewarna
Filling strawberry atau apa-apa mengikut citarasa semua.

Cara-cara:

1-Masukkan ke semua bahan-bahan kecuali filling dan pewarna dan pukul dengan kelajuan yang maksima sehingga kembang.
2-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut berapa warna yang dikehendaki.
3-Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag
4-Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas setengah sahaja.
5-Letakkan filling secukupnya
6-Masukkan lagi adunan sama sehingga 3/4 penuh mangkuk kertas.
7-Letakkan dot-dot dengan warna pilihan.
8-Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.

Apam oh apam....Yummy!!!

Monday, 18 March 2013

Pemenang Mini GA Suka Suka Lestari

Tiga pemenang Mini GA Suka Suka Lestari



http://strawberrydancokelat.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html



http://supernaddyss.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html



http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html

Kepada para pemenang,sila pm atau email kepada kasihlestariabadi@gmail.com 

Nama,Alamat,No Fon


Big Apple Donuts and Coffee

Hye...hari ini mood aku nak cerita pasal Big Apple Donuts and Coffee


So bila tengok gambar di atas mesti tahu ler kan pasal apa....
Aku nih takde ler fav sangat dengan Big Apple Donuts...Beli pun bila rasa nak makan aje...
Aku biasa pilih Big Apple Donut yang ada kacang dan coklat.

Last Big Apple Donuts yang aku beli ialah 


Meh aku citer sikit pasal Big Apple Donuts and Coffee nih...Jangan tahu makan aje tapi tak tahu sejarahnya..

Big Apple Donuts and Coffee adalah peruncit kafe di Malaysia dimana kafe ini pakar dalam membuat donut dan kopi.Pengasasnya ialah Mike Chan.Kafe ini dimiliki oleh Big Apple Interasia.Cawangan pertama dibuka pada tahun 2007 di The Curve Damansara.
Terdapat 34 jenis Donut yang boleh memenuhi selera anda semua...Selain itu,terdapat juga pelbagai coffee,tea,ice blended,icy specials

Bagi aku donut kat Big Apple Donuts and Coffee nih boleh tahan jugak sedapnya.Biasanya beli yang untuk 6 biji donut.Lupa lak harganya.Air aku tak pernah cuba lak beli coz selalu masuk untuk beli donut aje...

Yummy...yummy donut...

Senarai Nama Peserta Mini GA Suka Suka Lestari

Tamat sudah Mini GA Suka Suka Lestari


Senarai Nama peserta.....

1- http://teenagersareawesome.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
2-http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
3-http://thesitesaya.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
4-http://ohthrillers.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
5-http://afiekoreanlovers.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
6-http://umikasum.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
7-http://ainnadia2.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
8-http://sitishazhanim.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
9-http://budakpendekberblogging.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
10-http://elfyelfa.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
11-http://aireynhistorylife.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
12-http://sweetmissfifi.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
13-http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
14-http://justforcontest.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
15-http://eymasushoppe.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
16-http://zazanizam.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
17-http://www.fatindiana.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
18-http://www.cikfie.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
19-http://dearcrush-iloveyou.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
20-http://myraliahstory.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
21-http://ilovecontestandgiveaway.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
22-http://muslimahsejati96.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
23-http://budaklepasanspm.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
24-http://strawberrydancokelat.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
25-http://nabieliela.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
26-http://mimifaziana.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
27-http://good-night-little-star.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
28-http://supernaddyss.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
29-http://contenganvampire14.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
30-http://www.jueazrin.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
31-http://kakijoin.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
32-http://flooveez.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
33-http://www.syuhadasalleh.my/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
34-http://faralalalala.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
35-http://ikajohans.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
36-http://iweaiyraa.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
37-http://bloghaku700.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
38-http://lurun-niaraf.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
39-http://theflickerdoodles.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
40-http://myrahthesamuraii.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
41-http://ceritaciklebah.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
42-http://diaryismah.blogspot.com/2013/03/mini-ga-suka-suka-lestari.html
43-http://ezbil-official.blogspot.com/2013/03/ga-mini-ga-suka-suka-lestari.html

Nanti saya akan umumkan 3 pemenang....

Sunday, 17 March 2013

Mrs.Erry 1st Giveaway


(Klik pada banner untuk sama-sama join)

Tarikh Tutup GA : 19 Mac 2013

Jom sama-sama join!

Big Giveaway By Amirah

(Klik pada banner untuk sama-sama join!!)

Tarikh GA : 25 Feb - 25 Apr  2013

Jom ramai-ramai join GA nih...

Qaseh Farra Giveaway


(Klik pada banner untuk sama-sama join!)

Syarat nya senang aje iaitu follow blog-blog sponsor,like facebook sponsor...

Tarikh GA : 12 Mac hingga 12 April

Jom ramai-ramai join!!

Mini GA Suka Suka Lestari

Seperti yang dijanjikan.......

tora datang lagi.
Mini GA datang lagi ....

Memandangkan sambutan menggalakkan program "Segmen Tambah Follower!!~~KasihLestariAbadi~~"
aku buat program baru lak iaitu 

"Mini GA Suka Suka Lestari"

Tujuan:Menambahkan kenalan+follower blog...

Syarat Penyertaan: 
1)Buat entri bebas yang bertajuk Mini GA Suka Suka Lestari
2) Letak banner di bawah dalam entri yang dibuat serta link kan ke entri ini.


3)U all kena follow blog + add Friend
      Blog:Kasih Lestari Abadi
              Rumpai Laut Lestari
     FB: Rumpai Laut Lestari
4)Letak URL entri kalian ke ruang komen di bawah.Yang letak URL di ruang komen sahaja yang akan dianggap peserta

Tempoh Mini GA:
10 Mac 2013 - 17 Mac 2013

Pemenang:
3 orang pemenang hadiah misteri
Pemenang yang join dengan memenuhi syarat penyertaan akan dipilih menggunakan random.org

Ayam Masak Sambal

Ahak...resepi lagi...Sejak ada blog nih semangat nak memasak sambil mencuba pelbagai resepi menjadi-jadi...at least boleh menambahkan skill memasak aku...huhuhuuu...

Resepi aku yang simple simple aje lagih...tak hebat mana pun.Orang kata asas memasak..Slow slow tambah skill...

Oklah...kali ni aku nak kongsi resepi Ayam masak sambal


Bahan-bahan:

5/6 ketul sederhana ayam (gaul garam+kunyit dan goreng)
1 ulas bawang besar (potong bulat-untuk hiasan)
5 sudu cili giling
2 sudu kicap manis
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
lobak merah
garam
gula

Bahan-bahan untuk dikisar:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih 
1/2 cm halia

Cara-Cara:

1- Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau 
2-Masukkan cili giling dan goreng sehingga pecah minyak.
3-Kemudian masukkan kicap manis,sos cili,sos tomato,sos tiram
4-Masukkan lobak merah dan bawang besar.Jangan lupa masukkan garam dan gula
5-Bila kuah dah sedikit pekat,Masukkan ayam goreng
6-Siap dan sedia dihidangkan

Selamat Menjamu Selera....bye

Last day Mini GA Suka Suka Lestari

Hari ni hari terakhir 
Mini GA Suka Suka Lestari....

Ayuh join!!masih sempat lagi...


Klik pada banner untuk join



Thursday, 14 March 2013

Mee Hoon Goreng Lada Hitam


Mee hoon goreng lada hitam

Bahan:
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam
3 ekor sotong
1 inci halia
5 batang cili padi
2 sudu sos lada hitam
1 batang lobak merah (size sederhana)
1 biji telur


Cara:
1.Tumbuk atau kisar bawang merah,bawang putih,lada hitam,cili padi,halia
2.Tumis kan bahan-bahan yang ditumbuk seketika
3.Masukkan sotong dan pecahkan telur
4.Masukkan lobak merah,sos lada hitam dan mee hoon.
5.Jangan lupa masukkan sedikit garam
6.Sedia dihidangkan....

Selamat Menjamu Selera

Tuesday, 12 March 2013

Kedai barangan baby online

Hi....aku tengah mencari 'kedai-kedai' yang menjual barangan baby secara online,kedai yang aku maksudkan ialah mana-mana laman web,facebook,blog ler....


So siapa-siapa yang biasa shooping online atau tahu mana-mana 'kedai' tuh sila tinggalkan web diaorang di ruangan komen kat bawah nih ok!

Barangan baby sahaja!

Monday, 11 March 2013

Malu nak luah...

Aku seorang pemalu...
Malu nak luah apa yang aku rasa...
Terutama bila aku sedih...down...


Hanya Allah yang tahu....huhuuhhuuu

Kawan-kawan selalu luah kat mana ye tika ada masalah?

Saturday, 9 March 2013

Apa itu motor halus?

Asyik post entry resepi aje...Kali ni aku nak sembang pasal kanak-kanak lak...
Ada segmen mengenai kanak-kanak coz aku kerja di taska.So,sambil aku study ilmu kanak-kanak tuh,aku kongsi ler sekali kat sini


Motor halus merupakan salah satu kemahiran yang melibatkan pengawalan otot-otot kecil pada tangan,jari-jari tangan,jari kaki,kaki,bibir dan lidah.Ianya juga melibatkan koordinasi pergerakan otot kecil dan organ deria seperti pergerakan pada jari tangan dengan koordinasinya dengan mata.

Kemahiran kanak-kanak menggunakan gerakan tangan dan jari untuk melakukan sesuatu aktiviti dinamakan ‘dexterity’. Kemahiran ini turut melibatkan kebolehan mengkoordinasi mata dengan otot kecil tangan. Kemahiran ini paling banyak digunakan dalam proses tumbesaran kanak-kanak. Semasa kecil kanak-kanak telah mula belajar untuk memegang sesuatu pada tapak tangan mereka. Perkembangan ini berterusan sehingga mereka dapat menulis, melukis atau melakukan tugasan seperti memasang butang baju atau mengikat tali kasut dengan baik.


Aktiviti-aktiviti yang mampu meningkatkan kemahiran motor halus kanak-kanak:

~~main tanah liat, pasir, air dan cat air
~~meniru cara haiwan 4 kaki bergerak (merangkak)
~~menolak kereta sorong
~~memicit tiub atau botol
~~mengangkat beg, bakul atau kotak (dengan beban yang sesuai)
~~bermain tarik tali
~~memasang dan mencabut sepit pakaian
~~menggunakan sudu, penceduk, senduk untuk memindahkan bahan
~~menyanyi dengan gerak tangan
~~membuka/menutup botol
~~menjahit kadbod atau membuat rantaian manik
~~bermain lego/blocks
~~mengutip duit syiling, butang, kad
~~menguis tutup botol

Monday, 4 March 2013

Sotong Masak Lada Hitam

Eh...kata busy...tapi sempat lak masak...hahhaaa...nih aje cara nak hepikan diri...masak...masak....


Bahan-bahan:

Bahan A
300g Sotong
1 Bawang Besar-dipotong bulat
3 Sudu Sos Lada Hitam
1 Sudu Lada Hitam-ditumbuk

Bahan B
3 Ulas Bawang Merah-dihiris
2 Ulas Bawah Putih-dihiris
3 biji cili padi

Cara-cara:
~~Panaskan minyak dan tumis bahan B hingga layu
~~Masukkan bahan A
~~Kacaukan rata dan biarkan mendidih
~~Tutup api dan sedia dihidangkan.

Selamat mencuba.... 

Saturday, 2 March 2013

Mini GA bakal menjelma!!



Mini Giveaway bakal menjelma....

Tunggu!!!!

Roti Sardin Roll

Dah lama tak post entry...arrggghhh tak tahu nak cakap macam mana sibuk..nak nangis pun rasa takde nak keluar...no life...cuma try to think positive!....Jom layan sarapan pagi aku hari ini...


Simple sarapan pagi...

Bahan-bahan:
Roti Sandwich
1 Tin Sardin (Kecil)-hancurkan ikan
1 Biji Bawang Besar-Potong dadu
2 Ulas Bawang Putih-Potong dadu
2 Cili padi-mengikut kepedasan yang diingini
2 biji Limau Nipis
2 Biji Telur


Cara-cara:

Inti
~~Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga layu
~~Masukkan sardin,air perahan limau nipis dan cili padi
~~Biar seketika dan tutup api.Biarkan sejuk

Sandwich
~~Nipiskan roti
~~Masukkan inti sardin secukupnya
~~Gulung roti dan gunakan putih telur untuk melekatkannya di hujung roti.
~~Pukul telur dan celupkan roti yang sudah digulung tadi ke dalam telur.
~~Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

p/s:Kalau nak gaul dengan serbuk roti pun boleh...;)